20. 09. 2020.
Mećava na Manjači zaustavila 43 đaka na putu do škole

Mećava na Manjači zaustavila 43 đaka na putu do škole

Mećava na Manjači zaustavila 43 đaka na putu do škole

Zbog jakih snježnih padavina 43 učenika i dio nastavnog osoblja područnih odjeljenja osnovnih škola u Stričićima i Pavićima juče ujutro nisu došli na nastavu.

Potvrdila je to direktor OŠ “Petar Kočić” Dubravka Bosančić i dodala da je svake, a posebno ove zime, na Manjači teška situacija.

– Bila je tolika mećava i putevi su bili neočišćeni da je školski mini-bus koji prevozi đake u školu u Stričiće ostao zavijan u Kadinoj Vodi. U tom trenutku u vozilu nije bilo učenika i vozač je nekako uspio da se izvuče iz snijega, ali ne i da preveze mališane. Đaci zbog toga nisu mogli doći na nastavu, jer jednostavno nismo željeni da ugrozimo bezbjednost djece – rekla je Bosančićeva.

Objasnila je da školski mini-bus kreće u šest časova iz Radulovića i ide prema Stričićima, odnosno kupi đake u Lokvarima, Vilusima, Donjim Lusićima i Pavićima.

– Jedan broj učenika, njih oko 20 koji žive blizu škole u Stričićima i idu pješke, prisustvovali su nastavi. Jedan od učitelja živi takođe blizu škole pa je on uspio da održi časove – objasnila je Bosančićeva.

Kada je u pitanju područno odjeljenje u Pavićima koje pohađaju tri učenika, Bosančićeva je kazala da nastave takođe nije bilo jer djeca nisu mogla da se probiju kroz snijeg do učionica.

– Mećava je bila toliko jaka da jednostavno nije bilo mogućnosti da djeca ni učiteljica dođu u školu. U oba slučaja uslovi su bili takvi da smo iz bezbjednosnih razloga odlučili da se svi vrate kućama, i djeca i nastavno osoblje – istakla je Bosančićeva.

Kazala je da su o ovoj situaciji obavijestili i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola.

– Vidjećemo šta ćemo u narednim danima. U toku jučerašnjeg dana malo je otoplilo i putevi su bili očišćeni. Ako se takva situacija zadrži danas, nastavljamo sa nastavom – navela je Bosančićeva.

Napomenula je da se nastava u centralnoj školi u Kolima, koja broji 106 učenika, odvijala bez problema.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Zlatko Sladojević rekao je da mini-bus nije mogao proći ako snijeg nije bio očišćen jer se radi o putu sa velikim usponom.

Održavanje regionalnih puteva je u nadležnosti Javnog preduzeća “Putevi RS” iz kojeg su poručili da regionalni put Čađavica – Srpske toplice održava preduzeće “Mrkonjićputevi”.

– Ekipe su od tri časa ujutro neprestano radile na čišćenju snijega. Grtalica i posipač abrazivnog materijala bili su prošli pored škole, čime je ovaj putni pravac bio očišćen – rekli su u ovom preduzeću.

Visina snijega

Ekipe zimske službe juče su čistile snijeg sa saobraćajnica u višim dijelovima grada, a visina snježnog pokrivača bila je i do 20 centimetara.

– Najviše snijega bilo je u Stričićima, od 15 do 20 centimetara, u Bronzanom Majdanu i Stratinskoj 15, u Kolima, Ljubačevu i Aginom Selu oko 10 centimetara. Svi putevi su očišćeni prema Programu rada zimske službe – rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U centru grada zimske službe su čišćenje saobraćajnica počele oko četiri časa ujutro, i to u naselju Lazarevo gdje je bilo najviše snijega.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender