25. 09. 2020.
Do danas 71.321 osoba se odrekla bh. državljanstva zbog sticanja njemačkog

Do danas 71.321 osoba se odrekla bh. državljanstva zbog sticanja njemačkog

Ministarstvo civilnih poslova: BiH neće ostati bez pasoša

Vojin Mijatović, zamjenik ministra civilnih poslova BiH, rekao je danas da stanovništvo BiH 21. marta neće ostati bez pasoša.

On je na pres-konferenciji naglasio da je Ministarstvo civilnih poslova BiH u stalnom kontatku sa Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH te da će se “kako god” pronaći rješenje, ali da “građani BiH neće ostati bez pasoša 21. ili 22. marta”.

“Postoji nekoliko opcija i moraće se praviti određene promjene u zakonskim rješenjima da bismo prevazišli ovu situaciju. Koliko sam informisan, u petak ili u narednim danima će biti sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i predstavnika Ministarstva civilnih poslova, IDDEEA i Agencije za javne nabavke. Uvjeravam vas da će se iznaći rješenje. Kao odgovorni ljudi aposolutno ne smijemo da dozvolimo da građani BiH nemaju pasoše”, rekao je Mijatović.

Zasad postoji nekoliko opcija koje se razmatraju sa ciljem da BiH ne ostane bez pasoških knjižica nakon što 21. marta istekne ugovor sa sadašnjim dobavljačem.

Jedna od tih opcija je i promjena Zakona o javnim nabavkama, ali ipak na kraju će konačan prijedlog dati IDDEEA koja je i potpisnik samog ugovora sa banjalučkom firmom “Muehlbauer” o nabavci pasoških knjžica.

“Moramo imati nekoliko prijedloga, staviti sve u zakonski okvir koji je neophodan i iznaći rješenje da ne bismo došli u situaciju koju niko ne želi, a uvjeravam vas da nećemo doći”, rekao je Mijatović.

Podsjećanja radi, ugovor o nabavci pasoških knjižica ističe 21. marta ove godine, a u proteklom periodu tender za ovaj posao vrijedan 22 miliona KM dva puta je poništavan od strane Komisije za razmatranje žalbi (KRŽ). Posljednji put tender je raspisan 9. novembra, a rok za dostavu ponuda bio je 27. decembar prošle godine, međutim i prije dostavljanja ponuda jedan od ponuđača, i to francuska kompanija “Gemalto”, žalio se na tendersku dokumentaciju i Kancelarija za razmatranje žalbi poništila je i tu nabavku.

Po žalbi ove kompanije poništen je i prvi tender, ali za razliku od toga, na prvom tenderu posao je bio dodijeljen banjalučkoj firmi “Muelhbauer” koja trenutno ima ugovor sa IDDEEA o nabavci pasoških knjižica.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender