18. 09. 2020.
Rusija osuđuje uvođenje sankcija Dodiku

Rusija osuđuje uvođenje sankcija Dodiku

Moskva u stalnom kontaktu sa Beogradom zbog situacije na KiM

Rusija je u kontaktu sa Beogradom zbog pogoršanja situacije između Srbije i Kosova, rekao je za RIA Novosti direktor evropskog odjeljenja MIP Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

– Naravno, mi smo u kontaktu sve vrijeme. Saradnja sa Beogradom je vrlo intenzivna i u onome što se tiče borbe protiv pokušaja da se Kosovo ugura u međunarodne organizacije. Ali “prva violina” u ovoj situaciji pripada Beogradu, a mi podržavamo njegove napore – rekao je ruski diplomata.

On je takođe naglasio “konstruktivni stav srpskog rukovodstva koje mnogo čini za smanjenje tenzija, ali ne vidi recipročne korake”.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izrazio je ranije zabrinutost zbog propagandne kampanje Beograda i podsticanja Srba na sjeveru Kosova na međunacionalnu mržnju i pozvao EU i NATO da osude Srbiju. Predsjednik države koja nije članica UN pozvao je EU i NATO “da osude Srbiju za podsticanje novog sukoba na Kosovu i regionu”.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je prošlog četvrtka održao odvojene sastanke s ambasadorima Rusije Aleksandrom Čepurinim, Kine Li Mančangom i SAD Kajlom Skotom, koje je obavijestio o nekonstruktivnom ponašanju delegacije Prištine na pregovorima u Briselu.

Izvor: Sputnjik

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender