19. 09. 2020.
Savanović najavio 300 radnika manje do polovine godine

Savanović najavio 300 radnika manje do polovine godine

Savanović najavio 300 radnika manje do polovine godine

Generalni direktor preduzeća “Željeznice Republike Srpske” Dragan Savanović izjavio je da je novom sistematizacijom predviđeno da do polovine godine bude 300 radnika manje, te eventualno još 200 do kraja ove godine.

On je naveo da je riječ o kontinuiranom smanjenju broja zaposlenih u narednim godinama, jer se višak zaposlenih pojavljuje zbog smanjenja obima posla.

“Putnički saobraćaj nam pravi velike obaveze. Imamo veliki broj ljudi koji rade, a ostvarujemo male prihode. Stanje voznog parka nam je na nivou sedamdesetih godina”, rekao je Savanović za današnji “Euroblic”.

Prema njegovim riječima, ŽRS je za varijantu da se radnicima koji će biti višak ponudi stimulativna otpremnina i da je za to ponuđen iznos prosječne plate za 12 mjeseci, gdje će biti potrebno oko četiri miliona KM za obaveze i otpremnine za 500 radnika.

Savanović je saglasan sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da treba smijeniti direktore javnih preduzeća koja posluju sa gubicima i da ih je potrebno pozvati na odgovornost.

“Ali, ovde je neophodna argumentovana rasprava o genezi i razlozima zašto je u ŽRS došlo do gubitaka”, rekao je Savanović.

On je zaključio da su ulaganja u modernizaciju ŽRS bila nedovoljna od osnivanja do sada, a da su investicije neophodne da bi se pruga mogla jeftinije i efikasnije eksploatisati, ali da je neophodna i promjena svijesti zaposlenih.

Savanović je naveo da je on uradio šta je mogao, da su za vrijeme njegovog mandata smanjeni troškovi poslovanja, a da Nadzorni odbor i Skupština akcionara te Vlada Srpske treba da kažu da li je on kriv za teško stanje u firmi.

“Zadržali smo osnovne funkcije, nismo ugrozili bezbjednost i od 2011. godine do danas imamo 500 radnika manje”, rekao je Savanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender