29. 09. 2020.
Oslobođen Haradinaja

Oslobođen Haradinaja

Sud u Kolmaru o zahtjevu za izručenje Haradinaja

Pred Apelacionim sudom u Kolmaru za danas je zakazano ročište na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o zahtjevu za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji.

Ako francuski sud odluči da pusti na slobodu nekadašnjeg komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, Srbija ne treba da odustane od potjernice za njim i gonjenja za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

On je rekao da bi bio iznenađen ako bi francuski sud odlučio da Srbiji izruči Haradinaja, imajući u vidu dosadašnju praksu, iskustvo i politizaciju cijelog slučaja.
Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Francuski sud ga je 12. januara pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi.

Haradinaj se 1. februara pojavio pred sudom u Kolmaru, kada je novo ročište zakazano za danas.

Haradinaju se za ratne zločine sudilo i pred Haškim tribunalom, koji ga je 2012. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, prema navodima medija, proširilo je optužnicu protiv Haradinaja jer je došlo do novih dokaza o njegovoj odgovornosti za ratne zločine na Kosovu koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender