23. 09. 2020.
Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Apelacioni sud odbio uredbu; Tramp: Bezbjednost nacije je u pitanju

Savezni apelacioni sud odbio je da vrati na snagu izvršnu uredbu predsjednika SAD Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD putnicima iz sedam zemalja.

Na ovu odluku odmah je reagovao i predsjednik Tramp, koji je na Tviteru napisao “Vidimo se na sudu, bezbjednost naše nacije je u pitanju”.
Vijeće od troje sudija iz Devetog oblasnog američkog apelacionog suda odbilo je da blokira raniju odluku nižeg suda koja je suspendovala izvršnu uredbu.
Kako se navodi, moguće je podnijeti žalbu Vrhovnom sudu, prenosi AP.

Odlukom nižeg suda u Sijetlu privremeno je zabranjena izvršna uredba, a advokati američkog Ministarstva pravde uložili su žalbu Devetom oblasnom apelacionom sudu na tu odluku.

Vrhovni sud trenutno ima jedno upražnjeno mjesto sudije, a kako se navodi nema šanse da kandidat Donalda Trampa za to mjesto Nil Gorsač bude imenovan na vrijeme da učestvuje u razmatranju zabrane.

Tramp je 28. januara donio uredbu koja suspenduje ulazak migranata iz sedam zemalja (Sirija, Irak, Iran, Somalija, Sudan, Libija, Јemen) ulazak u SAD na 120 dana dok se ne pojača nadzor.

Uredba o imigrantima dovela je do protesta širom zemlje i svijeta, dok su vodeće svjjetske kompanije poput Gugla, Epla, Majkrosofta i Fejsbuka govorile protiv zabrane.
U međuvremenu, Tramp je demantovao da je uredba protiv muslimana, tvrdeći da je ona samo mjera bezbjednosti.

– Da budemo jasni, ovo nije zabrana za muslimane, kao što mediji krivo predatavljaju. Ovo nije o religiji – ovo je o terorizmu i čuvanju bezbjednosti naše zemlje – rekao je Tramp nakon potpisivanja uredbe.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender