23. 09. 2020.
Profesori pijani drže nastavu?!

Profesori pijani drže nastavu?!

Profesori pijani drže nastavu?!

Profesori Univerziteta u Banjaluci nerijetko na nastavu dolaze pijani, vrijeđaju studente i ophode se prema njima na ružan način, a sa velikim brojem njih studenti ne mogu ostvariti nikakvu komunikaciju.

Ovo su podaci internetske ankete na koju već godinu dana studenti, ali i zaposleni na Univerzitetu mogu davati odgovore, o tome koji je najbolji i najlošiji fakultet kao i najbolji i najlošiji profesor.

Neslavnu titulu nalošijeg fakulteta ponio je Arhitektonsko-građevinski fakultet, zatim Medicinski i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, a najbolje ocjene su dobili Elektrotehnički, Poljoprivredni, Mašinski, Ekonomski i Fakultet političkih nauka.

Kada su u pitanju ocjene profesora, najlošiju su ponijeli profesori AGF-u s prosjekom od 1,81, zatim Medicinskog 2,07, te profesori Mašinskog sa ocjenom 2,14.

Prema mišljenju studenata, najbolju ocjenu 4,99 zaslužili su profesori Elektrotehničkog fakulteta, te Ekonomskog 4,95 i Filološkog 4,95.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, kazao je da su studenti pored ocjene koju su davali profesorima navodili i razloge za nju.

“Za profesore koje su ocijenili lošijim ocjenama studenti su navodili razne stvari – od toga da nastavu drže u alkoholisanom stanju do toga da galame na njih, vrijeđaju ih kao i da neke skoro i da ne upoznaju jer ne drže nastavu”, kazao je Milišić.

Goran Vučić, potpredsjednik Unije studenata, kaže da je anketa napravljena po ugledu na ankete koje sprovode univerziteti u Beogradu i Zagrebu.

“Ta anketa je aktivna godinu dana. Studenti su ocjenjivali stepen tehničke opremljenosti fakulteta, kvalitet studijskih programa i stečenog znanja, ali i mogućnost zapošljavanja nakon diplomiranja, odnos profesora i studentskih službi prema studentima, te njihovu angažovanost u radu”, naveo je Vučić, dodajući da je do sada učestvovalo oko 1.300 studenata.

Prema njegovim riječima, studenti su imali veliki broj primjedaba na lošu opremu na fakultetima i nemogućnost održavanja praktične nastave.

“Studentima su unaprijed na osnovu ličnih podataka zadati korisnički nalozi koje aktiviraju na online aplikaciji unošenjem tzv. sigurnosnih podataka i kreiranjem korisničkog imena i šifre. Korisnik potom na mejl adresu dobija potvrdu aktivacije i u mogućnosti je da koristi svoj nalog”, objašnjava Vučić.

Brankica Milojević, dekan AGF-a, kazala je da oni poštuju mišljenje studenata, ali da je ocjena rezultat malog broja studenata bez jasno definisanog načina ocjenjivanja.

“Kada su u pitanju uslovi na našem fakultetu, nemamo mnogo mogućnosti jer nemamo svoj prostor i radimo na dvije lokacije. Kada bude izgrađen novi objekat, imaćemo jedan prestižan fakultet”, kazala je Milojevićeva, dok komentar s Medicinskog fakulteta nismo uspjeli da dobijemo.

Jovo Ateljević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kazao je da je kod nas problem u koordinaciji i da zbog toga dolazi i do loše komunikacije.

“Radio sam na Zapadu i tamo je mnogo drugačiji i bolji odnos prema studentima. Mi smo nedavno dobili i kodeks ponašanja kojeg bi trebalo da se pridržavaju svi, i studenti i profesori, i onda ne bi bilo spomenutih problema”, kazao je Ateljević.

Simo Jokanović, profesor na Mašinskom fakultetu, kazao je da su oni sa svojim studentima uvijek imali bliži odnos, iz razloga što je na ovom fakultetu bilo manje studenata pa je bilo vremena da se svakom od njih posebno posveti pažnja.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender