02. 10. 2020.
Vozačka dozvola od 700 do 1.100 KM

Vozačka dozvola od 700 do 1.100 KM

Vozačka dozvola od 700 do 1.100 KM

Za dobijanje vozačke dozvole za “B” kategoriju budući vozači moraju da izdvoje od 700 do 1.100 maraka u zavisnosti od opštine u kojoj polažu ispit.

Najmanje novca treba da izdvoje kandidati u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Prijedoru, dok stanovnici Dervente, Foče i Višegrada i okolnih mjesta treba da imaju najdublji džep.

Cijene obuke u Banjaluci kreću od 450 do 550 KM, a njome su obuhvaćene sve usluge auto-škole od teoretskog do praktičnog dijela, a uz to je potrebno platiti još 250 KM ostalih troškova.

Razlike u cijenama, koje auto-škole slobodno formiraju, u Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluke objašnjavaju različitim uslovima koji se nude kandidatima.

– Pojedine auto-škole imaju minimalne troškove, jer ne izdvajaju novac za predavače, odnosno to rade vlasnici koji su inženjeri saobraćaja i imaju licencu. Osim toga, neki imaju i vlastite poslovne prostore, pa ne moraju da plaćaju zakup prostora. Sve to znatno smanjuje troškove – rekao je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

U gradu na Trebišnjici budući vozači treba da izdvoje isto kao i Banjalučani.

– Kod nas ima mnogo auto-škola pa smo cijene spustili maksimalno, tako da je obuka 400 maraka, a kompletna vozačka je 750 KM – rekao je Dragan Mutulija iz auto-škole “Svjetlosni znaci”.

On je naglasio da je cijena u drugim hercegovačkim opštinama za stotinak maraka viša.

Iz auto-škole “Gavrilović” u Bijeljini ističu da cijene u ovom gradu variraju za oko 50 maraka.

– Obuka za “B” kategoriju košta 750 KM, a u tu cijenu je uključeno sve osim ljekarskog uvjerenja i izlazaka na ispit. Kandidat nema nikakvih dodatnih troškova – rekao je Miroslav Gavrilović iz ove auto-škole.

Da se do vozačke dozvole može doći za 780 maraka kažu i u auto-školi “Saša” iz Prijedora. Vlasnik auto-škole “Peta brzina” u Doboju Srećko Tešić kaže da su na području ovog grada kod svih cijene otprilike iste.

– Obuka za vozački “B” kategorije je 600 KM, a za sve troškove kandidat treba da izdvoji 850 KM – kazao je Tešić.

Iz derventske auto-škole “Dumonjić” dobili smo informaciju da se u ovoj opštini do vozačke može doći za 1.100 maraka, a u ovoj cijeni časovi vožnje imaju udio sa 700, dok su ostali troškovi teoretska nastava, prva pomoć, ljekarsko uvjerenje i drugi.

Na području Višegrada i okolnim opštinama za vozačku dozvolu je takođe potrebno izdvojiti oko 1.100 KM.

– Obuka za vožnju je 700 maraka i kada se dodaju ostali troškovi kandidat treba da plati oko 1.100 KM – rekao je iz auto-škole “Golub” Rudo-Višegrad Dragan Golubović.

Manje kandidata
U odnosu na nekoliko godina ranije u auto-školama ističu da imaju manje posla, a kao razlog uglavnom navode platežnu moć stanovništva.

U prilog toj činjenici govori i Milenko Jaćimović, koji kaže da se broj ispitnih dana u Banjaluci znatno smanjio.

– Ranije je ovdje bilo pet ispitnih dana, a po potrebi i jedan dodatni, dok sada imamo dva ispitna dana i u prosjeku 22 kandidata koji polažu vozački ispit – rekao je Jaćimović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender