26. 09. 2020.
Nadležni ne rješavaju problem pasa lutalica

Nadležni ne rješavaju problem pasa lutalica

Nadležni ne rješavaju problem pasa lutalica

Psi lutalice su se namnožili u tolikoj mjeri na području Lušci Palanke, koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, da predstavljaju prijetnju po sigurnost mještana i domaćih životinja.

Prema riječima sekretara te mjesne zajednice Borislava Tešića, problem je već dugo godina izražen na ovom području, ali je kulminirao tokom zime. “Neodgovorni vlasnici se rješavaju pasa tako što ih jednostavno dovezu u blizinu našeg mjesta, tu ih ostave i onda su oni prepušteni sami sebi. Potom u čoporima lutaju po ulicama i okolnim šumama. Praktično se radi o podivljalim životinjama koje su agresivne i opasne”, istakao je Tešić.

Prema njegovim riječima, do sada je zabilježeno više slučajeva da su psi nasrtali na ljude, a širom okolnog područja mještanima pričinjavaju veliku štetu napadajući ovce, kokoši i druge životinje.

“Upozoravamo nadležne na ovaj problem, ali se ništa ne čini kako bi se on riješio”, konstatuje Tešić.

U Lovačkom društvu “Sana” ističu kako su im, zbog zakonskih propisa, već niz godina svezane ruke kada je riječ o ovom problemu. Kažu kako psi nanose štetu i na području njihovog lovišta, uništavajući sitnije životinje poput srna i zečeva. “Iako se psi u lovištu tretiraju kao štetočine, oni su zaštićeni Zakonom o dobrobiti životinja, kojim se zabranjuje ubijanje i mučenje životinja. Tako su i lovcima svezane ruke kada je riječ o ovom problemu”, kaže sekretar pomenutog društva Mesud Aganović. Inače, problem s psima lutalicama prisutan je na području cijele sanske općine i zasad nije pronađeno  adekvatno rješenje ovog problema.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender