18. 09. 2020.
Četiri nevjerojatna razloga zbog kojih možete pasti u nesvijest

Četiri nevjerojatna razloga zbog kojih možete pasti u nesvijest

Četiri nevjerojatna razloga zbog kojih možete pasti u nesvijest

Nesvjestica je kratkotrajni gubitak svijesti koji traje od nekoliko sekundi do najviše pola sata. Ali o okidačima nesvjestice se puno manje zna. Ovo su jedni od manje poznatih uzroka.

Naglo ustajanje

Nemojte naglo ustajati, jer pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad pritiska. U većini slučajeva naš organizam ima protuudarac i srce počinje brže pumpati krv i stezati krvne žile kako bi stabilizovalo pritisak. Ali, u nekim slučajevima organizam je preslab kako bi pokrenuo krvotok i tu dolazi do mogućnosti nesvjestice.

Odlazak na zahod

Odlazak na toalet isto može prouzročiti nesvjesticu. Nije bitno koju nuždu obavljate, samim pražnjenjem organizma šire se krvne žile. U slučaju naprezanja krv se usmjerava od mozga prema području naprezanja i to ostavlja mozak u riskantnoj poziciji rada s manjom količinom kisika.

Smijeh

Rijetko se događa, ali ima dosta zabilježenih slučajeva da nakon intenzivnog smijanja (budući da tokom smijanja prekidamo dotok kisika) možemo izgubiti svijest. Budući da je takav smijeh teško kontrolisati, budite na oprezu i svjesno smanjujte stezanje mišića abdomena kako biste se uspjeli zaustaviti prije nego vam ponestane kisika.

Kašalj

Napadaji intenzivnog kašlja mogu biti ozbiljan okidač nesvjestice. Izvještaj objavljen na portalu “Respiratory Medicine” kaže da postoji par stotina prijavljenih slučajeva ovakvih napadaja gdje su ljudi znali biti u nesvijesti i do pola sata. Smatraju da je ovakva nesvjestica uzrokovana promjenom visine pritiska oko pluća, pišu 24 sata.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender