01. 10. 2020.
Strog odgoj ostavlja negativan učinak kod školaraca

Strog odgoj ostavlja negativan učinak kod školaraca

Strog odgoj ostavlja negativan učinak kod školaraca

Svaki roditelj želi svom djetetu ono najbolje, ali ova studija potvrđuje da se strog i agresivan pristup može na kraju obiti o glavu.

Istraživanje u saveznoj državi Maryland je 9 godina promatralo živote gotovo 1500 djece tijekom adolescencije. Djeca su praćena od razdoblja kad su imala 12 godina pa sve do svoje 21. godine.

Zaključili su da dijete ima veće šanse za odustajanje od škole i fakulteta, bez obzira na ocjene, ako su se roditelji u odgoju služili vikanjem, udaranjem, prijetnjama i agresivnim kaznama. Ne samo to, nego uz takve roditelje imaju i veću šansu za stepen u rizičnom ponašanja, poput ranijih spolnih odnosa, tuča i krađa.

Nadalje, podložniji su utiecaju okoline i stavljaju svoje prijatelje na prvo mjesto te biraju najčešće ono zbog čega će se osjećati kratkoročno dobro, bez gledanja na širu sliku. Takva ponašanja uključuju, primjerice, izbjegavanje domaće zadaće i bijeg na druženje s prijateljima unatoč zabrani.

Istraživanje je pri svemu pazilo i na parametre koji također imaju veze s akademskim uspjehom, poput socio-ekonomskog zaleđa i prosjeka ocjena. Djeca sa strožim roditeljima su se najčešće više okretala okolini i najviše marila za mišljenje svojih prijatelja, stavljajući to ispred školskih obveza, pravila u kući i dugoročnih planova za obrazovanje. Kod ženske djece je primjećeno ranije stupanje u spolne odnose, a kod muške delinkvencija.

Voditeljica istraživanja, Rochelle F. Hentges, je objasnila da nije neobično da mladi u takvim uvjetima se najviše brinu za kratkoročne stvari, a na štetu dugoročnih. Motivacija svega je bila saznati kako i zašto djeca imaju slabije obrazovne rezultate i istovremeno se upuštaju u riskantne stvari. Sada kada imaju bolji uvid u to kako oštrije postupanje roditelja može uticati na obrazovne rezultate i ponašanje, istraživački tim se nada da to može dovesti do boljih i češćih intervencijskih programa.

Istraživanje je objavljeno u Child Development.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender