29. 09. 2020.
Jeftiniji impulsi zaobilaze BiH

Jeftiniji impulsi zaobilaze BiH

Jeftiniji impulsi zaobilaze BiH

Dok će stanovnici svih zemalja Evropske unije od 15. juna razgovarati bez obračuna rominga na telefonske usluge, građani BiH ostaće uskraćeni za jeftinije razgovore i poruke.

Evropska komisija donijela je prije nekoliko dana odluku da potpuno ukine roming u zemljama članicama EU. Ova odluka, međutim, neće donijeti jeftinije impulse u zemljama izvan Unije.

“S obzirom na to da BiH nije članica EU, ukidanje rominga u zemljama članicama neće imati nikakve posljedice za našu zemlju. Ono što je pozitivno je da građani BiH i zemalja u okruženju već neko vrijeme uživaju u nižim cijenama, koje im omogućava Sporazum o cijenama usluge rominga”, rekao je generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač.

On je podsjetio da su BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija potpisale Sporazum o sniženju cijene usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u jesen 2014. godine i od tada se konstantno radi na snižavanju cijena.

U “m:telu” kažu da, s obzirom na to da regionalno posluju, njihovi korisnici mogu jedini u BiH imati prednosti najpovoljnije komunikacije u mrežama “mt:s” u Srbiji i “m:tela” u Crnoj Gori.

“Cijene razgovora u romingu za naše korisnike mobilne mreže variraju u zavisnosti od zone rominga, od toga da li je poziv odlazni i prema kojoj zoni ili dolazni, te da li je korisnik prepejd ili postpejd pretplatnik”, rekli su u “m:telu”.

U “BH Telekomu” kažu da poštuju međudržavni Sporazum o sniženju cijena rominga i novi pad cijena najavljuju od jula ove godine.

“U ostalim zemljama, koje nisu uključene u ovaj sporazum, “BH Telekom” priprema atraktivnu ponudu za svoje korisnike kada putuju u inostranstvo, čime slijedimo korake koje je po ovom pitanju svojevremeno napravila EU”, kažu u “BH Telekomu”.

U “HT eronetu” ističu da stalno rade na sniženju cijena vodeći se ulaznim troškovima za svaku pojedinu destinaciju.

Sporazum

Predrag Kovač kaže da je Sporazumom o sniženju cijena usluga rominga u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji definisan način i dinamika snižavanja cijena rominga.

“Snižavanje cijena sprovodi se u tri faze. Prva faze se odnosila ne period od 30. juna 2015. do 30. juna 2016. godine, druga faza je počela od 1. jula 2016. i trajaće do 30. juna 2017. godine, dok je treća faza planirana od 1. jula 2017. godine pa nadalje”, rekao je Kovač.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender