01. 10. 2020.
Hag: Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora

Hag: Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora

Hag traži crvene potjernice Interpola za troje radikala

Haški tribunal naložio je danas da se preko Interpola raspišu crvene potjernice sa nalogom za hapšenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića.

Sudsko veće koje postupa u slučaju radikala smatra da bi asistencija Intepola mogla da doprinese “da u ovom slučaju pravda više ne bude opstuirana”, podsjećajući da Srbija nije postupila po njegovom nalogu za hapšenje i izručenje optuženih, saospsteno je iz Haga.

Naloge za hapšenje, odnosno potjernice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, donijelo je sudsko veće Haškog tribunala 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra je skinuta oznaka tajnosti sa njih.

Sudsko veće je danas naložilo sekretarijatu Tribunala da od Interpola zatraži distribuiranje crvenih potjernica povodom naloga za hapšenje.

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud je naime zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svjedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno da promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Šešelj je u martu 2016. prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, a u toku je žalbeni postupak.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender