22. 09. 2020.
Zabranjen promet dječijih igračaka i kozmetike

Zabranjen promet dječijih igračaka i kozmetike

Zabranjen promet dječijih igračaka i kozmetike

Republička zdravstvena inspekcija zabranila je prošle godine promet 39 pošiljki predmeta opšte upotrebe od 17.237 pregledanih prilikom uvoza, potvrđeno je danas Srni u Inspektoratu Srpske.

Od ukupnog broja pregledanih pošiljki uzeto je 717 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje, nakon kojeg je zabranjen promet za 39 poljšiljki.
Riječ je o 27 pošiljki, odnosno 13.333 komada dječijih igračaka, čije je porijeklo uglavnom iz Kine. Njihov uvoz je zabranjen zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata i lakog izvlačenje niti i kose.

Osim toga, zabranjen je promet šest pošiljki, odnosno 2.502 komada materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, čije je porijeklo iz Kine. Promet ovih pošiljki je zabranjen zbog oštrih ivica i nastanka korozivnih promjena.

Zabranjen je promet i tri pošiljke, odnosno 6.480 komada kozmetičkih proizvoda iz Makedonije, Engleske i Italije zbog mikrobiološke neispravnosti i proteklog roka, kao i tri pošiljke sredstava za održavanje čistoće porijeklom iz Srbije zbog proteklog roka, neodgovarajućeg hemijskog sastava i neadekvatne deklaracije.

Za laboratorijsko ispitivanje uzeta su 162 uzorka dječijih igračaka, 169 uzoraka kozmetičkih proizvoda, 163 uzorka posuđa, pribora za jelo i drugih materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, 85 uzoraka sredstava za održavanje čistoće, 96 uzoraka sredstava koja dolaze u neposredan dodir sa kožom i sluzokožom, 30 uzoraka ostalih predmeta opšte upotrebe i 12 uzoraka duvana, duvanskih prerađevina i pribora za pušenje.

Laboratorijskim analizama ispituju se brojni parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta koji su specifični za pojedinačne vrste roba i koji predstavljaju potencijalni rizik, a sve s ciljem zaštite zdravlja potrošača i životne sredine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender