20. 09. 2020.
Odzvonilo kaznama manjim od kafanskog ceha

Odzvonilo kaznama manjim od kafanskog ceha

Odzvonilo kaznama manjim od kafanskog ceha

Do 5.000 KM teške su kazne koje će od danas plaćati nesavjesni vozači za pojedine prekršaje.

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH danas stupa na snagu, a prema riječima Milije Radovića, direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, na ponašanje vozača najviše utiču strah od kazni, edukacija i kampanja.

“Strah od kazni utiče od 50 do 60 odsto, a ostatak je da ga mi ubijedimo da nije dobro za njega da vozi pijan i ne veže pojas”, rekao je Radović.

On ističe da kazna mora biti adekvatna, odnosno neprihvatljiva.

“Ako je kazna prihvatljiva kao što je bilo dosad, gdje su se kazne polovile, onda vas više košta tura u kafani nego kazna za vožnju pod uticajem alkohola”, rekao je Radović, koji dodaje da će nove sankcije, koje su donekle ujednačene s kaznama u regionu, uticati na povećanje bezbjednosti saobraćaja.

Ševal Kovačević, stalni sudski vještak za saobraćaj, kaže da ukoliko se postigne da ovaj zakon bude praveden i provodiv onda će sigurno smanjiti broj saobraćajnih nesreća na bh. putevima.

“Agencije za provođenje zakona u saradnji s ministarstvima pravde i finansija treba da pripreme propise koji će pratiti Zakon o bezbjednosti saobraćaja”, rekao je Kovačević.

On upozorava da su povratnici u prekršajima našli rupu u prošlom zakonu.

“Jedan je učesnik u saobraćaju 40 puta bio povratnik u prekršaju i dugovao 43.000 KM”, ističe Kovačević, dodajući da je važno da agencije za sprovedbu ovog zakona osmisle strategiju kako smanjiti korupciju u saobraćaju.

Najrigoroznija kazna predviđena ovim zakonom je za one prekršaje kojima je izazvana saobraćajna nezgoda i iznosi od 1.000 do 5.000 KM, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Najvažnije izmjene se odnose na neobavezno korištenje zaštitne kacige za bicikliste. Pješaci za vrijeme kretanja kolovozom ne smiju koristiti mobilni telefon ili imati slušalice u ušima, za što će biti kažnjeni sa 40 KM. U vozilu se ne smije koristiti uređaj za ometanje radara, a propisano je i strože kažnjavanje pijanih vozača. Tako je za one koji budu imali preko 1,5 promila alkohola u krvi predviđena kazna od 400 do 1.000 KM. Ista kazna predviđena je i za vozače koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu, koji prekorače brzinu 30 kilometara na čas od dozvoljene.

Iz policije apeluju na sve učesnike u saobraćaju da se ponašaju odgovorno i poštuju zakonske propise, te tako zaštite svoj, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

• Brza vožnja – kazne od 50 do 1.000

• Pijani vozači i oni koji odbiju alko-testiranje – kazne od 400 do 1.000

• Vožnja djece bez sjedalica – kazne od 400 do 1.000

• Vozač ili drugo lice koje ne veže pojas – kazne od 100 do 300 maraka

• Vozač koji koristi mobilni telefon – kazne od 100 do 300 maraka

• Za izazivanje prekomjerne buke ili škripe – kazne od 50 do 250 maraka

• Vožnja bez upaljenog kratkog svjetla – 30 maraka

• Pješak koji na kolovozu koristi mobilni telefon ili slušalice u ušima – 40 maraka

• Biciklista ili motociklista koji prevozi pijane osobe – 30 maraka

Akcija AMS RS

Auto-moto savez RS pokreće danas preventivnu akciju “Budi vidljiv – ne budi figura” s ciljem povećanja bezbjednosti pješaka u saobraćaju. Akcija će trajati do 28. februara, a sprovodi u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, auto-moto društvima i lokalnim zajednicama. Početak akcije biće obilježen uručenjem bicikla saobraćajnoj sekciji Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Oštroj Luci. Školu će posjetiti Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, i Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender