19. 09. 2020.
Kajmak i slaninica zdraviji su od ulja i margarina

Kajmak i slaninica zdraviji su od ulja i margarina

Koliko slanine smijete jesti

Stručnjaci kažu da ne treba da se odričemo slanine, već da pazimo koliko je jedemo. Najnovije istraživanje naime kaže kako slanina povećava rizik od raka želuca.

Najnovija studija koju je sproveo Svjetski fond za istraživanje raka kaže kako konzumiranje mesnih prerađevina poput slanine, hrenovki, kobasica poveća rizik od raka želuca. Ovaj tip karcionoma obično nema simptome u ranim stadijima, te se uglavnom kasnije otkriva. Upravo zbog toga, prema Cancer Council Australia, petogodišnje preživljavanje iznosi 27 posto.

Zašto je slanina povezana s rakom želuca?

Rak želuca izričito je čest u Japanu, a stručnjaci to prepisuju preslanoj hrani.

“Visoki udio soli može povećati rizik za nastanak bolesti, a jedan od velikih problema slanine je da je jako slana”, kažu stručnjaci.

Smijemo li jesti slaninu?

Stručnjaci kažu da ne treba da se odričemo, već da vodimo računa koliko je jedemo. Takođe, treba razmisliti o tome da smanjimo udio soli u drugim jelima, ako se odlučimo upravo za slaninu.

Da li je kao cigareta, kancerogena?

“Cigarete se ne mogu uspoređivati sa slaninom. U cigaretama je toliko hemikalija, da svaka od njih može izazvati štetu. Komad slanine u vašoj ishrani neće vam uzrokavati rak”, kaže stručnjak.

Koliko slanine možemo jesti?

Stručnjaci ne preporučuju prečesto konzumiranje slanine, jer naučnici su saglasni da slaninu treba jesti jednom sedmično.

Dodaje da slanina nije lišena nutritivnih vrijednosti i da je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunog sistema, te je bogata i bjelančevinama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender