28. 09. 2020.
Incko: Zbog 9. januara nekom bi moglo pasti na pamet da slavi dan osnivanja NDH-a

Incko: Zbog 9. januara nekom bi moglo pasti na pamet da slavi dan osnivanja NDH-a

IZ OHR-a bez komentara na Izetbegovićeve postupke

Iz Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ Srni je rečeno da je njihova pažnja “prvenstveno usmjerena na političku stabilnost u BiH i eventualne negativne reakcije na zahtjev za reviziju presude u predmetu koji je BiH pokrenula protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu”.

“Naravno, Kancelarija visokog predstavnika će nastaviti da pažljivo prati razvoj događaja. Naša pažnja je prvenstveno usmjerena na političku stabilnost i eventualne negativne reakcije na zahtjev za reviziju presude u predmetu koji je BiH pokrenula protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde”, navode iz OHR-a.

OHR očekuje da institucije BiH neometano funkcionišu, a u korist svih građana, ističući da BiH treba da se okrene ka reformama i budućnosti.

“Što se tiče samog sudskog postupka, naš princip je da ne komentarišemo pojedinačne sudske predmete, posebno kada se ne odnose direktno na Dejton. Na BiH je da odluči da li su stvoreni uslovi za reviziju, a Međunarodni sud pravde će ocijeniti da li je zahtjev za reviziju prihvatljiv”, kažu u OHR-u.

Ovaj stav OHR-a je odgovor na pitanja Srne da li se najavljeno bošnjačko pokretanje revizije presude po tužbi protiv Srbije može okarakterisati kao prijetnja miru i stabilnosti u BiH i regionu, a samim tim i Dejtonskom sporazumu i da li najava revizije presude po bošnjačkoj tužbi protiv Srbije, za koju nema saglasnosti dva konstitutivna naroda u BiH – Srba i Hrvata, predstavlja i reviziju Dejtonskog sporazuma.

Na molbu da OHR prokomentariše činjenicu da se, prema Dejtonskom sporazumu, ovakve odluke mogu donositi samo konsenzusom, koji je u ovom slučaju očigledno izbjegnut i ignorisan, Srna nije dobila odgovor.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender