30. 09. 2020.
Đukanović napušta državne funkcije, Marković kandidat za premijera

Đukanović napušta državne funkcije, Marković kandidat za premijera

Moskva planirala ubistvo Đukanovića

Državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili su ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO, navodi se u tekstu britanskog “Telegrafa”.

Plan je spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebao da bude sproveden u djelo, a trebao je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Sve se to događa dok ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je “institucija iz Hladnog rata”, čije širenje u posljednjih 30 godina vodi ka tenzijama bez presedana u Evropi.

“Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje miješanja u poslove Zapada”, rekao je Telegrafu neimenovani izvor iz britanske vlade.

List navodi da su britanski šef diplomatije Boris Džonson i njegov američki kolega Reks Tilerson prošle nedelje na svom prvom susretu razgovarali o dešavanjima u Crnoj Gori.

Telegraf podsjeća da su na potjernici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

“Njih dvojica su mjesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića”, ističe se u tekstu.

Kremlj je demantovao bilo kakvu umešanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti, već je za sve optužio ruske nacionaliste. Proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je čitav slučaj izrežiran, navodi Telegraf.

Ali, kako napominje list, britanske i američke obaveštajne agencije su pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvijetle čitav slučaj i prikupljeni dokazi upućuju na to da su umješani visoki ruski zvaničnici.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender