22. 09. 2020.
Nema više problema sa debljinom – naučnici otkrili gen koji reguliše sitost

Nema više problema sa debljinom – naučnici otkrili gen koji reguliše sitost

Nema više problema sa debljinom – naučnici otkrili gen koji reguliše sitost

Australski i danski naučnici su kod oblića, vrste valjkastog crva s kojim ljudska vrsta dijeli čak 80 posto gena, otkrili važan gen odgovoran za osjećaj sitosti koji bi mogao biti koristan u razvoju metoda za borbu protiv gojaznosti, odnosno u sprečavanju potrebe za prejedanjem.

Gen nazvan “ETS-5” kontroliše znakove koje mozak šalje probavnom sistemu i potiče osjećaj sitosti, ali i potrebu za snom ili potrebu za tjelovježbom nakon konzumiranja hrane, objasnili su naučnici s melbournskog sveučilišta Monash i danskog univerziteta u Copenhagenu.

– Sličan regulatorni gen postoji kod ljudi, a otkriće bi moglo utrti put stvaranju molekule koja bi mogla pomoći u kontroli gojaznosti smanjenjem apetita i aktiviranjem želje za fizičkom aktivnošću – objasnio je profesor na australskom univerzitetu Roger Pocock.

Kad želudac ‘uskladišti’ dovoljnu količinu masnoća, mozak prima poruku koja mu signalizuje da se prestane kretati, potičući fazu pospanosti. Ako nije presit, crv nastavlja s kretanjem, objasnio je naučnik.

– Kada su životinje gladne, traže hranu lutajući okolo. Ali kad su site nemaju potrebu za vrludanjem, želudac je uskladištio dovoljnu količinu masnoća, što ih potiče na spavanje – objasnio je.

– S obzirom na činjenicu da oblići dijele 80 posto gena s ljudima, odličan su model za istraživanje i bolje razumijevanje procesa poput metabolizma, ali i raznih bolesti koje se javljaju kod ljudske vrste – objasnio je.

Naučnici su otkrili ulogu gena “ETS-5” analizirajući neurone u mozgu valjkastog crva, a potom su kontrolisali njihovu reakciju nakon unošenja hrane.

Ustanovili su da prehrana bogata hranjivim tvarima u mozgu crva, kao i kod sisavaca, potiče drukčiju reakciju nego prehrana siromašna nutrijentima. Kod sisavaca konzumiranje hrane bogate masnoćama i šećerima potiče apetit, a to često vodi u gojaznost.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the national Academy of Sciences.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender