29. 09. 2020.
Vlasnik kompanije Tesla: Postaćemo kiborzi!

Vlasnik kompanije Tesla: Postaćemo kiborzi!

Vlasnik kompanije Tesla: Postaćemo kiborzi!

Na nedavno održanom World Government Summitu u Dubaiju jedan od gostiju bio je i Elon Musk, vlasnik kompanija Tesla i Space X. Komentarišući aktualnu tehnologiju za CNBC i predviđajući njen budući razvoj, Musk je ocijenio kako će vremenom nestati granica između biološkog i digitalnog, odnosno kako će dva trenutno zasebna entiteta evoluirati u jedan.

Već je sada aktuelan problem u brzini obrade i prijenosa podataka između računala i ljudi, u čemu ovi potonji sve više zaostaju. U bliskoj budućnosti ta će prepreka postati akutna, pa će se pribjeći implementaciji tehnoloških rješenja u ljudska tijela, prvenstveno u mozak. Drugim riječima, postaćemo kiborzi ukoliko želimo i dalje držati korak s tehnologijom.

Drži kako smo već u određenoj mjeri postali takva bića – neodvojivi smo od računara i pametnih telefona, a zahvaljujući društvenim mrežama, naš digitalni otisak živi i nakon naše smrti.

Muskove riječi nisu revolucionarne, ali daju na značaju onome što se zapravo već odavno događa; posljednjih je desetljeća nauka toliko napredovala da već imamo neke značajke simbioze s tehnologijom: prostetički udovi zamjenjuju prave, umjetne uši i oči vraćaju sluh i vid, dok pacemakeri i umjetna gušterača doslovno drže ljude na životu te bitno popravljaju kvalitetu istog.

Zanimljivo, Musk je jedan od pobornika ideje kako moramo biti oprezni s napretkom i razvojem umjetne inteligencije. Iz vlastitog džepa financira OpenAI, kompaniju čiji je cilj osigurati trajnu prevlast ljudi nad budućim svjesnim mašinama, odnosno ostaviti nas gospodarima vlastite sudbine.

Sudeći po jučer izrečenom, neće biti potreban nikakav ustanak mašina da bi se ljudska rasa potčinila; učinićemo to sami sebi.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender