27. 09. 2020.
Hitlerov telefon prodat za 243.000 dolara

Hitlerov telefon prodat za 243.000 dolara

Hitlerov telefon prodat za 243.000 dolara

Telefon Adolfa Hitlera, koji je koristio kako bi izdao mnoge od svojih komandi, prodat je na aukciji za 243.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća “Istorijske aukcije Aleksander“, a prenosi AFP.

Početna cijena telefona bila je 100.000 dolara, a aukcijska kuća nije saopštila ime kupca.

Telefon marke Simens, čija je originalna boja bila crna, a koji je prefarban u tamno crvenu boju, ima ugravirano Hitlerovo ime, kukasti krst i orla – simbol Trećeg Rajha, a pronađen je u njegovom bunkeru u Berlinu 1945. godine.

Aukcijska kuća je u katalogu telefon nazvala „vjerovatno najrazornijim oružjem svih vremena, koji je poslao milione ljudi u smrt“, kao i da ga je Hitler koristio za izdavanje većine naredbi posljednje dvije godine Drugog svjetskog rata.

„Nemoguće je pronaći upečatljiviju relikviju od osnovnog sredstva koje je koristio najzlobniji čovjek u istoriji“, navodi se u saopštenju.

Telefon su ruski vojnici predali britanskom oficiru ser Ralfu Rajneru kao suvenir, ubrzo nakon njemačke predaje, a Rajnerov sin, koji ga je naslijedio, pustio ga je u prodaju.

Јedan od zaposlenih u aukcijskoj kući, rekao je AFP-u da se cijena telefona temeljila na njegovoj „rijetkosti i jedinstvenosti“.
„To je bio Hitlerov mobilni telefon za uništavanje“, rekao je jedan od zaposlenih.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender