21. 09. 2020.
Zaustavljen izvoz oružja iz BiH u Burkinu Faso

Zaustavljen izvoz oružja iz BiH u Burkinu Faso

Zaustavljen izvoz oružja iz BiH u Burkinu Faso

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kako saznaje N1, nije dalo suglasnost na zahtjev za izvoz naoružanja u Burkinu Faso. Tako je prošle godine zaustavljen izvoz iz Bosne i Hercegovine u ovu afričku državu.

O ovom potencijalnom izvozu, kako procedura inače i nalaže, od Ministarstva vanjskih poslova BiH mišljenje su zatražilli iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje u konačnici sporni izvoz nije dozvolilo.

“Burkina Faso je članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), koja je u junu 2006. godine usvojila Konvenciju o malom i lakom oružju i pripadajućem streljivu, što podrazumijeva moratorijum na uvoz, izvoz i proizvodnju malog i lakog oružja. U cilju očuvanja međunarodnog mira i stabilnosti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, bez suglasnosti Povjerenstva ECOWAS, ne može dati suglasnost za potencijalni izvoz naoružanja i vojne opreme u zemlje članice ECOWAS”, objasnili su za N1 u ovom ministarstvu.

Osim ovog, Ministarstvo vanjskih poslova BiH dalo je još jedno negativno mišljenje za izvoz naoružanja i vojne opreme u prošloj godini. Riječ je, naime, o izvozu u Ukrajinu spornom još od 2015. godine.

“Vodeći računa o vanjskopolitičkim interesima BiH, u skladu sa stavom Predsjedništva BiH, MVP BIH nije dalo suglasnost za izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu”, saopšteno je za N1.

Prošle godine izdano je 228 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost na izdanim dozvolama od gotovo 600 miliona maraka rekord je za BiH.

Iz BiH tokom 2016. najviše su kupovale Saudijska Arabiija, Egipat i Sjedinjene Američke Države. Izvoznici koji su prednjačili uglavnom su poduzeća namjenske industrije iz Federacije BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender