20. 09. 2020.
Posebna sjednica u NSRS 27. februara, najavljeno obraćanje Dodika i Ivanića

Posebna sjednica u NSRS 27. februara, najavljeno obraćanje Dodika i Ivanića

Posebna sjednica u NSRS 27. februara, najavljeno obraćanje Dodika i Ivanića

Podijeljeni su pozivi i dostavljeni materijali svim poslaničkim klubovima za posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o mogućem zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, rečeno je danas Srni u ovoj instituciji.

U navedenoj informaciji ističe se da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku u Međunarodnom sudom pravde u Hagu ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.

“Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH u Međunarodnom sudu pravde, bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH, nije pravno valjano i predstavljalo bi akt vanustavnog djelovanja i lažnog predstavljanja”, navodi se u informaciji.

U dosadašnjoj praksi Međunarodnog suda pravde u Hagu tri puta je podnesen zahtjev za reviziju presude i u svim slučajevima podnosilac zahtjeva za reviziju nije ostvario uspjeh.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske sinoć je odlučio da u ponedjeljak, 27. februara bude održana posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o mogućem zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Sjednica je zakazana na inicijativu potrebnog broja poslanika Narodne skupštine u skladu sa Poslovnikom kojim je propisano da je predsjednik Narodne skupštine dužan sazvati sjednicu na zahtjev trećine narodnih poslanika.

Na posebnoj sjednici poslanicima bi trebalo da se obrate predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Početak sjednice zakazan je za 13.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender