26. 09. 2020.
Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Tramp se sprema da ukine prava transrodnim učenicima?

Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Donalda Trampa poništiti postojeće smjernice za državne škole kojima se štite prava transrodnih učenika, javlja danas Rojters pozivajući se na nacrt dokumenta u koji je imao uvid.

Nacrtom se poništava inicijativa bivšeg predsjednika Baraka Obame u vezi sa pravima transrodnih učenika, a kojom je državnim školama naloženo da omoguće tim učenicima da koriste toalete u skladu sa svojim rodnim identitetom.

Nacrt, koji je podložan izmjenama, mogao bi biti objavljen već danas, navode grupe za zaštitu prava transrodnih osoba koje su bile u kontatku sa zvaničnicima Trampove administracije.

U dokumentu se navodi da je cilj povlačenje smjernice izdate 13. maja 2016, kojom se prijeti ukidanjem federalnog finansiranja ako škole primoraju transrodne učenika da koriste toalete u skladu sa polom koji im je određen na rođenju, protiv njihove volje.

Tramp je tokom predizorne kampanje najprije rekao da bi transrodnim osobama trebalo omogućiti da koriste toalete koje one budu smatrale odgovarajućim, ali je promijenio stav nakon što se našao na udaru kritika republikanaca, rekavši da bi to trebalo da bude pitanje o kojem države odlučuju.

Juče je taj stav ponovio i portparol Bijele kuće Šon Spajser, podsjeća britanska agencija.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender