25. 09. 2020.
Dodik: Ne može samo srpsko nacionalno pitanje ostati neriješeno na Balkanu

Dodik: Ne može samo srpsko nacionalno pitanje ostati neriješeno na Balkanu

Dodik: Izetbegović izazvao krizu u BiH za koju se toliko zalaže

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je povodom podnošenja aplikacije za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da je bošnjački član Predsjdništva BiH Bakir Izetbegović odlučio da napravi totalnu krizu, od koje će najveću štetu imati BiH.

Republika Srpska mora sačuvati jedinstvo u ovom trenutku.

“Izatbegović je odlučio da napravi totalnu krizu, ali mora biti svjestan da ne postoji formalno pravni osnovi za pokretanje revizije”, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da je Izetbegović “izazvao krizu u BiH za koju se toliko zalaže” i izrazio uvjerenje da će iz te krize najveću štetu pretrpjeti BiH, iz koje neće moći dugo da izađe.

“Bez obzira na razloge Izatbegovića, jasno je da on ulazi i uvodi novu praksu ponašanja u zajedničkim institucijama BiH i sada oni koji iz Republike Srpske govore o tome kako se ne treba ponašati, ovako ili onako, sada im je jasno da Izatbegović ne oklijeva da izađe iz svih institucija i sistema onda kada njemu to odgovara”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je ovo sasvim novi slijed događaja.

Izetbegovićeva priča o genocidu i agresiji je potpuna laž

Prema njegovim riječima, Izetbegovićeva priča o genocidu i agresiji je potpuna laž.

“Ne mogu Srbi iz Republike Srpske i Federacije i istjerani iz Sarajeva biti agresori, niti je počinjen genocid onako kako on zamišlja. Republika Srpska mora ostati jedinstvena u ovome i jedinstvo moramo graditi isključivo u činjenici da nam je savršeno jasno da su stalno prisutni napori Bošnjaka muslimana iz Sarajeva da načine štetu Srbima u cijelini, pogotovo Republici Srpskoj”, zaključio je Dodik.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je danas aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je današnja vanredna sjednica Predsjedništva BiH, koja je zakazana na njegov zahtjev, prekinuta što, prema njegovim riječima, znači da odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije nije donesena.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender