29. 09. 2020.
Hitler je pred kraj rata testirao nuklearnu bombu?

Hitler je pred kraj rata testirao nuklearnu bombu?

Hitler je pred kraj rata testirao nuklearnu bombu?

Nedavno objelodanjeni tajni dokumenti iz Drugog Svjetskog rata otkrivaju da su nacisti vjerovatno uspješno testirali nuklearnu bombu prije kraja rata.

Fajlovi pod nazivom “APO 696” Nacionalnog arhiva u vašingtonu, koje je objavio list “Bild”, detaljno opisuju kako su naučnici Trećeg rajha razvijali atomsku bombu – izum za kojim je Hitler dugo žudio.

Kako se navodi, naučnici su imali zadatak da nađu način da naprave i praktično upotrijebe“njemačku atomsku bombu”.

Objelodanjeni izvještaj su pripremili američki i britanski tajni agenti i uključuju svjedočenja četiri njemačka eksperta – dva hemo-fizičara, jednog hemičara i jednog stručnjaka za projektile.

Hitlerovi naučnici možda nisu uspjeli u razvoju nuklearne tehnologije, ali dokumenti upućuju na to da su izvršena testiranja bojevih glava 1944. godine.

Njemački pilot Hans Zinser posvjedočio je da je 1944. godine vidio oblak u obliku pečurke tokom testnog leta u blizini Ludvigslusta.

“Početkom oktobra 1944. godine letio sam na 12 do 15 kilometara od stanice za nuklearno testiranje u blizini Ludvigslusta. Oblak je izgledao kao pečurka. Primjetio sam velike električne smetnje i radio komunikacija je bila prekinuta”, posvjedočio je on.

Pilot je rekao da se oblak raširio oko 6,5 milja i opisao da je vidio “čudne boje praćene eksplozijom, što mu je otežalo upravljanje avionom.

Sat vremena kasnije drugi pilot je takođe posmatrao sličan događaj.

Prema drugim dokumentima iz arhiva italijan Luiđi Romersa je na zemlji svjedočio sličnoj eksploziji.

Njega je navodno Musolini poslao da nadgleda testiranje “novog njemačkog oružja”, a potom da podnese izvještaj lično Musoliniju.

Poznato je da je Adolf Hitler imao želju da njegovi naučnici razviju nuklearno oružje koje bi moglo da bude ugrađeno u njegove V-2 rakete, kojima bi “uništio Ujedinjeno Kraljevstvo”.

U dokumentu se zaključuje da Saveznici vjeruju da Hitler ima namjeru da izvrši lančane nuklearne napade, ali niko nije mogao tačno da objasni šta se dogodilo na nebu iznad Ludvigslusta 1944. godine.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender