18. 09. 2020.
Irska: Zabranjeno kupovanje seksualnih usluga

Irska: Zabranjeno kupovanje seksualnih usluga

Irska: Zabranjeno kupovanje seksualnih usluga

U Irskoj je usvojen zakon kojim se zabranjuje kupovina seksualnih usluga, čiji je cilj suzbijanje seks-trafikinga i zaštita stotina osjetljivih žena u prostituciji.

Irska ovim zakonom slijedi Kanadu, Švedsku, Norvešku, Island i Sjevernu Irsku i počinje da kažnjava muškarce koji koriste prostituciju, ali ne kažnjava one koji se time bave.

Međutim, neki radnici seks-industrije tvrde da će ovaj zakon samo dovesti do nezakonite prostitucije, što će još više ugroziti žene, posebno u izolovanim područjima.

Prema novom zakonu, svako ko koristi prostituciju u Irskoj suočava se sa maksimalnom kaznom od500 evra, ako je riječ o prvom prekršaju, odnosno 1.000 evra ako se to ponovi.

Svako ko koristi seksualne usluge žene koja je žrtva trafikinga suočava se sa kaznom od pet godina zatvora.

“Ovim zakonom će prvi put u našoj istoriji biti jasno stavljena odgovornost na eksploatatore, a ne eksploatisane”, rekla je aktivista Rejčel Moran, koja se bavila prostitucijom sedam godina, nakon što je počela u 15. godini.

Ona je rekla da će ta odluka uticati na obrazovanje budućih generacija i konačno će opisati prostituciju kao čin nasilja, što ona i jeste.

Međutim, protivnici kažu da će novi zakon samo dovesti do većeg broja napada na radnike u seks industriji te da je ovo prikriveni pokušaj da se potpuno ukine prostitucija.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender