25. 09. 2020.
Dobojska bolnica: Smijenjen Đurđević, imenovan Živković

Dobojska bolnica: Smijenjen Đurđević, imenovan Živković

Dobojska bolnica: Smijenjen Đurđević, imenovan Živković

Ministar zdravlja u emisiji “Apostrof” ATV-a otkrio je da Vlado Đurđević više nije direktor dobojske bolnice. Stavio je, kaže, svoj mandat na raspolaganje nakon čega je smijenjen na posljednjoj sjednici. Na njegovu poziciju kao vršilac dužnosti ekspresno je postavljen Milorad Živković, inače kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja na proteklim lokalnim izborima.

“Svi direktori su svjesni da je situacija u zdravstvu takva da su dugovanja zdravstvenih ustanova, u prvom redu bolnica, takva kakva jesu i da dio odgovornosti svakako svi mi snosimo, a i svakako direktori bolnica i da su svi oni spremni da, ako se nađe bolje rješenje mandate stave na raspolaganje”, kazao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

Nije u pitanju politička smjena, tvrdi ministar zdravlja. Smijenjeni Vlado Đurđević o smjeni ne bi. Novoimenovani v.d. se ne javlja na telefon. To je praktično prvi konkretan potez Vlade nakon posebne sjednice sa direktorima bolnica početkom ove sedmice. Iza zatvorenih vrata, uz monitoring direktora Poreske uprave, pričalo se o milionskom dugu za poreze i doprinose.

“Ne može ovaj sistem to da izdrži. Jednostavno, ovaj balon je polako došao do pucanja”, rekao je Neno Dobrijević, šef sektora za zdravstvo SDS-a.

Vedran Škoro: “Zato i jeste bio raport u Vladi. Novinari su to nazvali raport u Vladi. Je li tako bilo sa Poreskom i sa Vladom?”

“Pa u principu bio je to jedan ozbiljan i krajnje odgovoran i zabrinut razgovor na temu situacije u zdravstvu. U bolnici Prijedor smo plaćali obaveze redovno osim posljednja četiri mjeseca jer naprosto u tranši nismo dobili više sredstava osim za neto. [Kako izmiriti to: da ostane usluga ista, da se ne umanjuje a da se uplaćuju doprinosi?] Nema načina, nema odgovora, nema rješenja. [Šta ste rekli na sjednici Vlade?] Rekli smo da nedostaju sredstva”, odgovorio je Mirko Sovilj, direktor bolnice u Prijedoru.

Dogovoreno je da umjesto neplatiša dug vraća Fond zdravstva – ali da novac skidaju sa mjesečnih tranši koje isporučuju bolnicama. Ideja nije dočekana slavodobitno.

“Vi ste rekli skinuće Fond od tranše, pa odmah taj direktor ne može isplatiti nama platu. Znači, u principu, mi smo donji u čitavoj toj priči”, zaključio je Milan Švraka, bolnica Gradiška.

“Vratiće se novac u Fond ponovno. Znači, taj novac koji se uplati ide u Fond. Ne ide negdje drugo. Nego u jednom momentu su, pojedini direktori, ne želim da globalizujem otišli da sredstva izdvajaju za nešto drugo a ne uplaćuju doprinose”, istakao je Bogdanić.

Problem je i nagomilana administracija i nemedicinsko osoblje – najviše ga ima baš u dobojskoj bolnici, čak trećina. Na sjednici Vlade ministri su kritikovali i dug domova zdravlja. Zajedno sa bolnicama u Srpskoj iznosi 367 miliona maraka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender