21. 09. 2020.
Danas plan restrukturisanja “Agrokora”?

Danas plan restrukturisanja “Agrokora”?

Danas plan restrukturisanja “Agrokora”?

Hrvatski konzorcijum “Agrokor”, koji ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, danas bi trebalo da objavi plan restrukturisanja.

O mogućem rješenju krize u koju je zapao “Agrokor”, vlasništvo Ivice Todorića, juče su razgovarali vlasnici, bankari, dobavljači, ali i predstavnici hrvatskih vlasti.

Najveći problem predstavlja oko šest milijardi evra nagomilanih dugova, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine, a “Agrokor” svu dobit već troši samo na otplatu kamata, prenosi RTS.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga “Agrokora”.
“Sberbanka je u direktnoj komunikaciji sa `Agrokorom`. Ne možemo detaljnije da komentarišemo odnos sa klijentom”, saopšteno je iz ove ruske banke.

Predstavnici pet najvećih hrvatskih prehrambenih proizvođača, velikih dobavljača koncerna “Agrokor” – “Kraša”, “Podravke”, “Vindije”, “Dukata” i “Franka” zaključili su juče da treba održati stabilnost svih kompanija, kako bi nastavili poslovanje i zadržali svoje pozicije na tržištu Hrvatske.

Spekuliše se koja bi velika kompanija mogla da preuzme neku od 28 firmi iz “Agrokorovog” konzorcijuma, a iz “Agrokora” ističu da opstanak kompanije nije doveden u pitanje i najavljuju rješenje.

“Nama će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao na štetu naših zaposlenih i dobavljača i koji će štititi njihove interese, a u saglasnosti je sa našim investitorima”, saopštio je “Agrokor”.

Hrvatska država ne miješa se u poslovanje privatnih kompanija, ali su 60.000 zaposlenih, većina u hrvatskim kompanijama “Јamnica”, “Ledo”, “Zvijezda”, “Pik Vrbovec”, “Belje”, “Konzum” i “Merkator”, dovoljan su razlog da Vlada napravi izuzetak.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković kaže da se traži rješenje i da se nada da ono neće imati negativni uticaj na stabilnost hrvatskog privrednog i finansijskog sistema.

“Agrokor” ima firme u BiH, Mađarskoj i Srbiji, gdje je vlasnik “Dijamanta”, kikindskog “Mlina”, “Mivele”, “Frikoma”, “Merkatora”, a u okviru njega “Ideje” i “Rode” i “Superkartice” zajedno sa Sberbankom.
U Srbiji zapošljava oko 11.000 ljudi, možda i dvosturko više, kada se uračunaju i oni koji rade u kompanijama dobavljačima.

Ministarstvo trgovine Srbije najavilo je za početak ove sedmice sastanke sa predstavnicima “Agrokora” u Srbiji i sa njihovim dobavljačima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender