26. 09. 2020.
Ronaldinjo i Rikelme žele da igraju za Šapekoense

Ronaldinjo i Rikelme žele da igraju za Šapekoense

Magijo, ime ti je Ronaldinjo!

Čovjek koji svoju profesiju doživljava kao esenciju života, kao smisao življenja, Ronaldo de Asis Moreira, poznatiji po imenu Ronaldinjo, danas slavi svoj 37. rođendan.

Nije lako naći prave riječi koje bi na najslikovitiji način predstavile sve što u fudbalskom svijetu predstavlja Brzilac Ronaldinjo.

Osmjeh koji rijetko skida sa lica možda i najbolje pokazuje da ovaj 37-godišnji Brazila diše fudbal. Zato je, valjda, toliko i voljen, poštovan i obožavan širom svijeta, bez obzira na klupske boje.

Ronaldinjo je ljubav prema fudbalu javno iskazao u svojoj osmoj godini kada je loptu počeo da ‘pika’ po plažama, te na futsal terenima. Javnosti u domovini se nagovjestio u jednoj utakmici malog fudbala na kojoj je za svoj lokalni tim postigao sva 23 pogotka u pobjedi od 23:0.

Predstavio se Ronaldinjo evropskoj fudbalskoj javnosti u dresu Pari Sen Žermena gdje je došao iz Gremija. Godine 2001. Ronaldinjo je bio na pragu Arsenala, ali je transfer propao zbog problema sa papirima, obzirom da kao Brazilac ne dolazi iz zemalja članica Evropske Unije.

Nakon Pariza, Ronaldinjo 2003. godine prelazi u Barselonu, katalonski klub u kome je doživio punu slavu kao igrač i reputaciju svjetske zvjezde, te najboljeg fudbalera planete u svojoj generaciji. U dresu Barselone je osvojio ukupno pet trofeja, dve titule prvaka Španije, dva Superkupa, jednu Ligu šampiona.

U dresu Barselone je ostvario i najveće individualne uspjehe, dva puta je proglašavan za najboljeg fudbalera svijeta u izboru FIFA, 2004. i 2005. godine. Od 2004. do 2007. godine, zaredom je bio sastavni dio najbolje jedanaestorke na svijetu u izboru FIFPro.

Iz Barselone se preselio u Milan, pa u Flamengo, potom u Atletiko Mineiro, imao je epizodu u meksičkom Keretaru, a poslijednji angažman imao je u Fluminenseu.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 97 utakmica i postigao 33 gola. Sa ‘Kariokama’ je ovojio Mondijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, Kopa Amerika ti godine ranije i Kup Konfederacija 2005.

Poslijednjih godina je u njegovoj karijeri bilo uspjeha i padova, problema van terena, ponekad i bahatog ponašanja, ali ovaj Brazilac, jedan od najvoljenijih fudbalera ikada, i dalje pokazuje trenutke blistavog fudbalskog genija. Kad god je osmeh na njegovom licu, očekujte poteze od kojih zastaje dah, driblinge od kojih vam se zavrti u glavi, slobodne udarce koji prkose zakonima fizike i fudbalsku radost koja opčinjava.

https://youtu.be/a0ksVaLlaIw

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender