30. 09. 2020.
Nastavak suđenja Mandiću i novinarima TV “Elta”

Nastavak suđenja Mandiću i novinarima TV “Elta”

Počinje suđenje za zločine nad Srbima u Velikom parku u Sarajevu

Pred Sudom BiH počinje suđenje nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice MUP-a BiH Draganu Vikiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženima za ratni zločin nad zarobljenim Srbima, pripadnicima ЈNA, u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Četvorica optuženih izjasnila su se 27. februara u Sudu BiH da nisu krivi za ove zločine.

Tužilaštvo BiH je 29. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv optuženih kojima je na teret stavljeno da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su, suprotno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definišu postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucnjima iz vatrenog oružja.

U tome su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica. Nakon ubistva, tijela pripadnika ЈNA su sklonjena i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.
Posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, te da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender