26. 10. 2020.
Rusija garantuje za generala Mladića da bude pušten na liječenje

Rusija garantuje za generala Mladića da bude pušten na liječenje

Rusija garantuje za generala Mladića da bude pušten na liječenje

Rusija je dala zvaničnu garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na liječenje u Moskvu, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da je odbrana juče podnijela zahtjev Haškom tribunalu da dozvoli da Mladić bude prebačen u Rusiju, zbog neophodnog liječenja u kliničkim uslovima.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, Rusija se obavezala da će garantovati da Mladić neće nestati ili pobjeći i da će ga vratiti nazad u Hag kada to Tribunal bude tražio.

Prihvatiće i sve uslove, koje u takvim situacijama Haški tribunal zahtijeva.

Odbrana je podnesak o privremenom puštanju Mladića na liječenje podnijela kao hitan i nada se da će Hag što prije o tome donijeti odluku.

Sagovornik lista upućen u zdravstveno stanje Mladića rekao je da je general početkom marta imao ozbiljnu zdravstvenu krizu i da je ličilo na blagi prolazni moždani udar.

– To je za njega moglo biti fatalno. Sada je bolje, stanje se malo poboljšalo, ali je pre petnaestak dana Mladić sve ozbiljno zabrinuo – dodao je je ovaj izvor.

Odbrana je, poslije tri godine podnošenja zahtjeva, tek nedavno od Tribunala dobila kompletnu Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju, u kojoj je uočeno da je bilo propusta u liječenju i da je Mladić mogao biti mnogo kvalitetnije liječen.

Upravo na osnovu tog materijala i predloženo je da je Mladiću neophodno liječenje u bolnici, a ne u zatvorskoj ćeliji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender