18. 09. 2020.
Ako propadne EU, biće novog rata na Balkanu

Ako propadne EU, biće novog rata na Balkanu

Ako propadne EU, biće novog rata na Balkanu

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je Sjedinjene Američke Države na opasnost od rata na Balkanu, ukoliko se Evropska unija “uruši”.

Kako prenosi “Euraktiv”, Junker se s potpredsjednikom SAD Majkom Pensom susreo u Briselu prošlog mjeseca, ali je detalje razgovora otkrio tek danas, u intervjuu za “Fajnenšel tajms”.

Junker je rekao da je bio “iznerviran i iznenađen” entuzijazmom Donalda Trampa zbog izlaska Britanije iz EU, zbog čega je upozorio Amerikance na posljedice takvog ponašanja.

Šef EK smatra da je Trampovo ponašanje pokazalo da on ne razumije komplikovanu istoriju Evrope i kaže da je njegovog potpredsjednika “jasno upozorio da Vašington ne bi smio da ohrabruje druge zemlje da imitiraju Brexit”.

“Rekao sam potpredsjedniku Pensu – ‘Nemojte to da pričate, ne pozivajte druge da izađu, jer ako Evropska unija propadne, imaćete novi rat na Zapadnom Balkanu”, rekao je Junker.

Kako smatra šef EK, tom regionu je “važno ponuditi evropsku perspektivu”.

“Ako ih ostavimo same, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Makedoniju, Albaniju, sve te zemlje, imaćemo opet rat”, rekao je Junker.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender