18. 09. 2020.
Fond zdravstvenog osiguranja RS izdvojio 200.000 KM za Sofiju

Fond zdravstvenog osiguranja RS izdvojio 200.000 KM za Sofiju

Fond zdravstvenog osiguranja RS izdvojio 200.000 KM za Sofiju

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske učestvovaće u finansiranju troškova operacije za trogodišnju Sofiju Mićević iz Banjaluke u zdravstvenoj ustanovi “Johns Hopkins Medicine International” u Baltimoru u iznosu od oko 200.000 KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić najavio je juče za radio Republike Srpske da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za nastavak liječenja trogodišnje Banjalučanke Sofije Mićević u Americi obezbijediti oko 200 hiljada maraka
Iz Fonda podsjećaju da u potpunosti finansiraju troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine za njeno liječenje izdvojili su 110.000 KM.

Na više od 600 adresa pravnih lica u Republici Srpskoj danas će biti otpremljene koverte sa propratnim pismom i uplatnicom za žiro račune otvorene za uplatu sredstava za pomoć u liječenju trogodišnje djevojčice Sofije Mićević iz Banjaluke, koja boluje od leukemije.
Na spisku se nalaze, privredni subjekti, državne i privatne kompanije i institucije.

Humanitarna akcija “Srcem za Sofiju“ pokrenuta je kako bi se što prije prikupila sredstva koja su neophodna za liječenje djevojčice u Americi.
Od danas će u svim većim gradovima u Republici Srpskoj, u poštanskim šalter salama, biti postavljene i kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga.

U Banjaluci su to pošte u centru grada i kod autobuske stanice, a u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčkom, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju glavne pošte.

Potrebno hitno osnivanje Fonda solidarnosti
FZO je za ovu godinu za liječenje u inostranstvu planirao sredstva u iznosu od oko 2 miliona KM.

“Svjesni smo da je to nedovoljno novca, jer su, nažalost, potrebe za skupim liječenjima u inostranstvu sve veće, ali i situaciji kada se Fond isključivo finasira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji se pri tome neredovne uplaćuje, nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava”, navodi se u saopštenju fonda.

U FZO Republike Srpske još jednom podsjećaju javnost da je neophodno da se u Republici Srpskoj osnuje poseban fond koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično.

“Potrebe za ovim fondom su iz godine u godinu, nažalost, sve veće, a naša ideja da se fond osnuje pri nekoj od najviših institucija u Republici Srpskoj. Takođe, jedna od ideja, između ostalih, jeste da se novac prikuplja putem donacija, humanitarnih večeri i slično. Na taj način bi novac koji se prikuplja putem donacija za skupa liječenja bio mnogo bolje kontrolisan, a uplate za ova liječenja u inostranstvu bi svakako bila brža i jednostavnija”, navode iz Fonda.

Јoš jednom su apelovali da se doprinosi za zdravstveno osiguranje redovno uplaćuju, jer samo tako “Fond može da brzo i pravovremeno reaguje u svim situacijama, uključujući i finansiranje skupih operacija u inostranstvu”.

Podsjećamo, iz kabineta Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uplaćeno je 20.000 dolara za liječenje trogodišnje Sofije iz Banjaluke, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije.

Takođe, širom Republike Srpske organizovane su humanitarne akcije, kako bi se u što skorijem roku prikupila potrebna sredstva, jer vremena ponestaje.

Banjalučki Borac će 01.04.2017. godine u 16:00 odigrati utakmicu protiv Sutjeske, a prihodi od prodaje ulaznica će biti uplaćene za Sofiju.

Pomoć dolazi i sa “one strane bare” gdje ultimate MMA borac porijeklom iz Banjaluke, Goran Bonsa Lolić 2. aprila organizuje sparing borbu sa Endrujem Kalnadrelijem u Nort Hejvenu u američkoj saveznoj državi Konetikat. Meč će početi u 11 časova ujutro po američkom vremenu, a prihod od ulaznica koje koštaju 20 dolara biće preusmjeren za liječenje male Sofije.

Žiro računi
Svi koji žele i mogu pomoći maloj Sofiji Mićević to mogu učiniti putem uplata na sljedeće žiro račune:

Mićević Sofija

Nova banka A.D. Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka A.D. Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

Humanitarna organizacija “Budimo ljudi”

Podračun za Sofiju Mićević

UniCredit Zagrebačka banka

3383502257474786 (KM račun)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender