27. 10. 2020.
Obilježavanje 25 godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

Obilježavanje 25 godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

Obilježavanje 25 godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

U Sijekovcu kod Broda danas će biti obilježena 25. godišnjica zločina nad Srbima koje su ubile regularne snage Hrvatske, zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH.

Zločine su izvršili u nekoliko navrata 1992. godine u ovom selu, zvjerski ubivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca, od kojih je najmlađa žrtva bio sedamnaesto-godišnji Drago Milošević, a najstarija sedamdeset-sedmogodišnji Vaso Zečević.
Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i delegacija Narodne skupštine Srpske.

Sjećanje na prvi ratni zločin počinjen na teritoriji BiH, počeće liturgijom, a potom će za ubijene srpske civile, biti služen parastos.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović pozvao je nadležne pravosudne institucije BiH da konačno procesuiraju sve pripadnike Hrvatske vojske i paravojnih bošnjačko – hrvatskih formacija, koji su odgovorni za ubistva 46 civila u selu Sijekovac”.

“Taj zločin ne smijemo zaboraviti i moramo uporno i odlučno tražiti da pravda konačno bude zadovoljena, a zločinci izvedeni pred lice pravde”, poručio je Čubrilović.

Nedopustio je što u pravosudnim institucijama BiH i Hrvatske još nisu procesuirani oni koji su počinili stravičan zločin u Sijekovcu, rekao je Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić. Dodaje da je ovaj zločin bio `okidač` za stravična stradanja Srba u Posavini.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender