19. 09. 2020.
Otac zakopao živu bebu zato što je žensko

Otac zakopao živu bebu zato što je žensko

Otac zakopao živu bebu zato što je žensko

Indijska policija saopštila je da je uhapsila jednog muškarca jer je zakopao živu svoju tek rođenu ćerku zato što je želio dječaka.

Svoj postupak je objasnio time da je “previše siromašan da bi mogao da odgaja žensko dijete”.

Mještani su spasli bebu prošlog vikenda nakon što su primijetili da joj viri noga iz plitke jame u pijesku na farmi u oblasti Džadžpur u istočnoj državi Odiša, prenosi danas AFP.

Policija je uhapsila bebinog oca Rameša Čandru zbog pokušaja ubistva, a taj 35-godišnji taksista sumnjiči se da je bebu oduzeo majci ubrzo nakon što je rođena u subotu.

Čandra je povrgnut ispisitvanju i priznao je da je zakopao bebu, rekavši da je suviše siromašan da bi mogao da odgaja ćerku.

Mnogi indijski roditelji smatraju ćerke teretom zbog velikih miraza koji se često traže za sklapanje brakova, dok od sinova očekuju da im pomažu kada ostare.

Čandra i njegova supruga već imaju dvije ćerke i jednog sina, dok su dvije ranije trudnoće prekinuli abortusom, navela je policija.

Najnoviji incident baca svjetlo na skandalozan običaj ubijanja ženskih fetusa koji je i dalje prisutan u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji u svijetu, gdje na 1.000 muškaraca dolazi 940 žena, prema posljednjem zvaničnom popisu stanovništva iz 2011.

Ranije ovog mjeseca, policija je otkrila 19 ubijenih ženskih fetusa u zapadnoj državi Maharaštri i optužila je jednog ljekara da je obavio ilegalne abortuse po želji roditelja koji su očajnički željeli dječaka.

Indija je zabranila utvrđivanje pola prije rođenja kako bi spriječila ovakve surove postupke, ali se smatra da se testiranja i dalje izvode kako bi se odmah u početku trudnoće utvrdio pol još nerođenog djeteta.

Prema studiji čiji su rezultati 2011. objavljeni u britanskom medicinskom časopisu “Lanset”, u posljednje tri decenije u Indiji je abortusom spriječeno rođenje čak 12 miliona djevojčica, navodi francuska agencija.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender