12. 07. 2020.
Nikada ne dođe do “frke” na tržnici između “seljaka”, ali frka između “gradskih” momaka je svakodnevnica

Nikada ne dođe do “frke” na tržnici između “seljaka”, ali frka između “gradskih” momaka je svakodnevnica

Nikada ne dođe do “frke” na tržnici između “seljaka”, ali frka između “gradskih” momaka je svakodnevnica

Čitajući svakodnevne izvještaje o sukobu žestokih momaka, kako u Banjaluci tako i u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Zagrebu… teško je da ne zaključimo da su svi ti sukobi nastali između opasnih “gradskih” momaka, obično nakon noćnog izlaska ili tokom samog klabinga, kako to vole da kažu.

Tako dok seljak prodaje kupus, krompir, mlijeko ili sir cjenkajući se oko cijene proizvoda, i oko toga koliko će zaraditi na svom mukotrpnom radu rijetko se desi da se posvađa sa kupcem, dobro znajući da od njega zavisi i živi. Ne samo da zavisi on, nego i njegova porodica, i da li će mu djete ići u školu i “pobjeći” od te njegove muke.

A onda kada pobjegne u veliki grad, onda se susreće sa žestokim momcima punih energije koju ne znaju da kanališu na njivi ili kroz neki drugi koristan rad, već energijom koju prvo kanališu kroz teretanu, a onda u noćnom provodu pa kroz sukobe sa suprotnim taborom.

Ne oni se ne cjenkaju oko cijene na tržnici, oni i ne znaju šta je to tržnica ni ko tamo radi i šta prodaje, to je za njih, urbane tipove, gradske momke, samo izvor seljaka.

Oni se cjenkaju oko omiljenog separea, oko starlete, sponzoruše, oko najnovijeg modela džipa, pa se oko istih i posvađaju i naravno višak energije riješe tučom. Ipak tuča je kod njih rjetkost jer to što se teretana posjećuje i mišići vještači stvaraju ipak suviše riskantno za obračun, bolje je izvući “utoku” pa pripucati, jer ipak niko nije jači od metka.

U stilu pjesme jedne estradne umjetnice poznate po pokojnom mužu žestokom momku, jedna poruka provlači se vrlo jasno,  za sve više omladine kojoj je dosta tih obračuna, i nekažnjenog bahaćenja. IDI DOK SI MLAD postala je misao vodilja svih onih koji bježe od svakodnevnice žestokih momaka i tekstova o obračunima istih, jer nikada se ne zna kada metak može zalutati, kada im može neko stati na žulj ili jednostavno kada su ustali na lijevu nogu ili imaju viška energije.

A tebi obični seljače kad već nisi toliko gradski i urban da znaš Cecine hitove sjeti se Šantića i njegove poruke:

 

Sjutra, kad oštri zablistaju srpi

I snop do snopa kao zlato pane,

Snova će teći krv iz moje rane ­

I snova pati, seljače, i trpi…

 

Svu muku tvoju, napor crnog roba,

Poješće silni pri gozbi i piru…

A tebi samo, kô psu u sindžiru…

Baciće mrve… O, sram i grdoba!…

 

I niko neće čuti jad ni vapaj ­

Niti će ganuti bol pjanu gospodu…

Seljače, goljo, ti si prah na podu, Tegli i vuci, i u jarmu skapaj!

 

(Novak Čičković/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender