19. 09. 2020.
Slovenci se pobunili protiv koncerta Tompsona

Slovenci se pobunili protiv koncerta Tompsona

Slovenci se pobunili protiv koncerta Tompsona

Marko Perković Tompson, hrvatski pjevač koji u svojim tekstovima veliča ustaške zločine, vjerovatno nije očekivao da će najava njegovog koncerta u Mariboru u maju mjesecu izazvati nezapamćeni revolt i negodovanje u slovenačkoj javnosti.

Mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec zatražio je zabranu održavanja najavljenog koncerta i u tome ga je podržalo više od pet stotina javnih osoba, a njihov glavni argument glasi da Marko Perković promoviše ustaštvo. Andrej Fištravec javno je objasnio zašto ne žele Tompsona.

– U Mariboru nema mjesta za one koji ikonografijom i simbolikom izazivaju nove podjele vezane uz Drugi svjetski rat, kao ni za fašizam. Lično najoštrije odbacujem i osuđujem svaki oblik nacizma i fašizma, što je posebno važno danas kada u Evropi jačaju desne snage, koje imaju uzore u najmračnijem razdoblju istorije. Tompson peva i o Jasenovcu i Gradiški Staroj, a takve pjesme nigde ne bi smjele da se izvode. Zbog toga, iako kao gradonačelnik ne odlučujem o tome ko će dobiti dozvolu za koncert, snažno sam protiv toga da se Tompsonu dozvoli nastup u Mariboru – izjavio je Fištavac.

Slovenija je podeljena na nekoliko jedinica, a upravni departmani MUP-a odlučuju o dozvolama za koncerte. Tompsonu je prije nekoliko godina već zabranjeno gostovanje u Mariboru, ali on i saradnici odlučili su da ponovo pokušaju, zbog čega su ponovo usljedile žestoke reakcije. Organizovana je i peticija protiv Tompsonovog dolaska, koju je potpisao niz poznatih osoba u Sloveniji, a jedan od pobornika zabrane je i Zoran Janković, bivši direktor “Merkatora” i gradonačelnik Ljubljane.

– Tompson u nekim pjesmama podržava ustaštvo i koncerte, ponekad ih i otvara ustaškim pozdravom, zbog čega su njegovi koncerti zabranjeni u još nekim državama. Ne treba dopustiti nastup onima koji svoju slobodu grade na ponižavanju drugih – kaže Janković.

Prema informacijama kojima raspolaže zagrebački “Jutarnji list”, slovenački MUP neće odobriti Tomposonov koncert u Mariboru.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender