25. 09. 2020.
Dobavljači najavili da će obustaviti isporuke Agrokoru

Dobavljači najavili da će obustaviti isporuke Agrokoru

Dobavljači najavili da će obustaviti isporuke Agrokoru

Predstavnici koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora upozorili su da će, ukoliko se danas ne postigne dogovor sa bankama, prekinuti isporuke robe hrvatskom koncernu.

“Želimo da riješimo svoj egzistencijalni problem. Јedino dobavljači `upumpavaju` gotovinu u Agrokor. To je neodrživo i može da traje još 24 časa, nakon toga krenuće obustave i blokade. Agrokor mora da isplati plate naredne sedmice, pa ćemo tada vidjeti ima li novca”, rekao je direktor Dukata Alen Fontana.
On dodaje da ovo nije pitanje jedne kompanije, već lanca, u kojem je 100.000 ljudi, prenose hrvatski mediji.

“Najveći problem je u regresnim pravima finansijsko-robnih mjenica. Ukoliko koncern ne podmiruje dug, to ide na teret dobavljača, koji nisu u mogućnosti da to finansiraju”, kaže Fontana.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune koncerna Agrokor, te kompanija Ledo, Tisak, PIK Vrbovec i Belje. Јuče je blokiran i račun kompanije Frank, jednog od najvećih Agrokorovih dobavljača.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca ovog koncerna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender