24. 10. 2020.
Oslobođen Haradinaja

Oslobođen Haradinaja

Francuski sud odlučuje o Ramušu Haradinaju

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru danas bi trebalo da odluči o zahtjevu da Srbiji bude izručen bivši komandant terorističke OVK-a Ramuša Haradinaja.

Francuski sud je već u dva navrata odgađao odluku o zahtjevu Srbije, odnosno davanje mišljenja povodom zahtjeva Srbije za izručenje Haradinaja.

Ministarstvo pravde Srbije je prije desetak dana proslijedilo francuskom sudu odgovore na dodatna pitanja iz Tužilaštva Srbije za ratne zločine, koje vodi istragu protiv Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je juče da optužnica protiv Haradinaja nije podignuta zbog politike već stravičnog ratnog zločina, te da Beograd ne vidi razlog da Apelacioni sud u Kolmaru ne odluči o zahtjevu za njegovo izručenje Srbiji.

On je naveo da je Ministarstvo pravde Srbije dostavilo sve potrebne informacije i dokaze o tom slučaju i da Beograd ne vidi nijedan razlog da se o tom ne odlučuje.

Haradinaj je ranije izjavio da ne očekuje da će francuski Apelacioni sud donijeti presudu po zahtjevu Srbije za njegovo izručenje i poručio da će konačna presuda kada bude izrečena biti – oslobađajuća.

Jedno od pitanja francuskog suda bilo je – kojeg datuma je u krivično pravo Srbije unesen član 142, stav 1 Krivičnog zakonika Srbije, koji predviđa kažnjavanje ratnih zločina protiv civila.

Upućeno je i pitanje da li su odredbe tog člana bile važeće između 12. i 20. juna 1999. godine, kada su počinjena djela za koje se Haradinaj tereti.

Nekadašnji komandant terorističke OVK Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender