24. 09. 2020.
Šesti dan protesta, ispred Vlade studenti, sindikati, nezadovoljni građani…

Šesti dan protesta, ispred Vlade studenti, sindikati, nezadovoljni građani…

Šesti dan protesta, ispred Vlade studenti, sindikati, nezadovoljni građani…

Šesti dan zaredom organizovan je protest u Beogradu. Ovoga puta ispred Vlade Srbije okupili su se Vojni i Policijski sindikat Srbije i nezadovoljni građani.

Okupljanje čalnova Policijskog i Vojnog sindikata Srbije, koji protestuju nezadovoljni materijalnim statusom zaposlenih opštim stanjem u društvu, počelo je ispred Vlade.

Njima su se pridružili i građani, mahom mladi koji šesti dan protestuju nezadovoljni pobjedom Aleksandra Vučića na izborima za predsjednika Srbije.

Okupljeni nose državne i sindikalne zastave, kao i transparente “Oteli su mi stan, smanjili penziju, šta je sledeće”, “Tuđe nećemo, svoje ne damo”, “Protiv dikskriminacije”, “No pasaran”, “Hoćemo da živimo ne, da preživljavamo”, “Protiv diktature kapitala”…

Saobraćaj u Nemanjinoj i Kneza Miloša je obustavljen.

Nezadovoljni građani traže smjenu članova Republičke izborne komisije, Regulatornog tijela za elektronske medije, urednika Radio-televizije Srbije, predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković i sređivanje biračkog spiska.

Sindikati vojske i policije najavili su da će danas, na petom protestu zatražiti od Vlade poštovanje Zakona o radu i popravljanje stanja u Vojsci Srbije koju po njihovim navodima, “svakog dana napuste četiri pripadnika”.

Prema ranijim najavama učesnici protesta trebalo bi da održe i šetnju do zgrade Ministarsta unutrašnjih poslova u Ulici kneza Miloša.

Kako je reporteru Tanjuga rečeno, protest će se kretati od vlade Srbije ka predsjedništvu, zatim Terazijama preko Brankovog mosta, do Palate Srbije.

Ispred vlade stoji parkiran kamion sa ozvučenjem, pušta se muzika, uglavnom grupe Beogradski sindikat, a najavljeno je da će se neko obratiti učesnicima protesta.

Primetne su zastave policijskog i vojnog sindikata, zastave Srbije, Beograda, kao i transparenti “Protiv diktature kapitala”, “Narod gladuje, elita se raduje”, “Naše ulice naša policija”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Ovde sam samo zbog para” i natpis zlatnim slovima “CIA kao korupcija”.

Ispred doma Narodne skupštine “ostatke Zida plača” čuva grupa mladića koji su se reporteru Tanjuga predstavili kao “Srbi patriote” i poručili da će ostati sve dok je lijepo vrijeme.

Agencija Beta navodi da protestu koji je počeo oko 12.00, priključilo se i Udruženje Sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, kao i predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, a medju učesnicima je i lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Učesnici “Protesta protiv diktature” nose transparente “Nećemo u pelenama na posao”, “Demokrtatija više od izbora”, “Naše ulice, naša policija”, “Niko ne sme biti gladan i bez kuće”, “Pljačka; neće proći”, “Narod gladuje, elita se raduje”, “Institucija nije isto što i prostituciuja”, “Kultura (FDU)”.

Studenti nose i transparente “Neću Vučića, neću MMF, neću NATO”, “Vučiću, lopove, pokrao si izbore”, “Vučić vlada, avion pada”, “I vazduh ste privatizovali”. Veliki broj gradjana dolazi iz Ulice kneza Miloša a među okupljenima ima i starijhih gradjana i dosta ljudi sa psima.

Predstavnici Udruženja Sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije nose parole “Vlast gazi Ustav”, “Brže, jače, bolje profitiraš”.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender