28. 09. 2020.
Gruevski: Iskra u Makedoniji dovoljna da se zapali cijeli Balkan

Gruevski: Iskra u Makedoniji dovoljna da se zapali cijeli Balkan

Gruevski: Iskra u Makedoniji dovoljna da se zapali cijeli Balkan

Premijer Makedonije Nikola Gruevski izjavio je da iskra bačena u jednoj zemlji regiona može da zapali cijeli Balkan, a da tenzije na žalost postoje u više zemalja.

“Bilo bi naivno da se isključi bilo koji scenario, ali je na nama da ne dozvolimo da ovo stanje eskalira”, rekao je Gruevski za “Blic”.

Govoreći o situaciji u Makedoniji koja je kulminirala protestima kao reakcijom građana na nemogućnost konstituisanja institucija u Skoplju, Gruevski je rekao da će mandatar Zoran Zaev dobiti podršku vladajuće VMRO-DPMNE samo ako osudi i odbaci platformu iz Tirane i javno se obaveže da neće prihvatiti nijedan njen elemenat.

On je naglasio da bi se Makedonija, ukoliko bi je vodili Zaev i albanska koalicija, pretvorila u binacionalnu državu sa dva formalna jezika u kojoj bi ostale etničke zajednice bile bačene u drugi plan.

“Počeće debata za himnu, grb i zastavu, koja će prije ili kasnije rezultirati njihovom promjenom. Za sada to nazivaju debatom jer nemaju dvotrećinsku većinu da bi ih promijenili. Da imaju, to bi odavno bilo promijenjeno”, istakao je Gruevski.

U osvrtu na Zaevu tvrdnju da je priča o tužbi za genocid protiv Srbije izmišljotina VMRO-DPMNE, Gruevski je naveo da je Zaev “konstantni lažov”.

“Mi ne moramo da kažemo ništa. Dovoljno je da pročitate Tiransku platformu. Tamo se traži osuda genocida nad Albancima u periodu od 1912. do 1956. godine. Koalicioni partner Zaeva, albanski poslanik Zijadin Sela, ponovio je ovaj svoj stav i sa skupštinske govornice ga nadogradio optužnicom da je genocid nad Albancima nastavljen i danas”, kaže Gruevski.

Odgovarajući na pitanje da li bi Makedoniji mogao da se desi “kosovski scenario” Gruevski je rekao da VMRO-DPMNE čini sve što je u njegovoj moći da spriječi ostvarenje nacionalističkih ideja kakve promoviše albanski poslanik Mesile Dode i njoj slični.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender