23. 09. 2020.
Izrodili 10 djece za 13 godina

Izrodili 10 djece za 13 godina

Izrodili 10 djece za 13 godina

Gajdobranka Milijana Janjić i Subotičanin Srđan Adamović zagledali su se na prvoj godini studija na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i od tada se nisu razdvajali.

Na šestoj godini studija dobili su Dimitrija (13), koga su sa lakoćom odgajali jer je bio miljenik kumova, studenata, profesora i asistenata.

Svaki novi dolazak na svijet malih Adamovića pratili su beskrajna ljubav i sreća i to je najveća nagrada i kompenzacija za sva odricanja i uloženi trud, na koje se ovi roditelji nikada ne žale. Samo dan nakon diplomiranja majke Milijane, rođen je Jovan (12). Djeca mladim roditeljima nisu bila smjetnja, nego podsticaj da uče i na vreme završe studije.

Adamovići se rado sjećaju studentskih dana i prve roditeljske radosti. Srđan je kao odličan student bio pomoćnik asistenta sa platom i mogli su svojoj tada maloj porodici da priušte normalan „studentski standard“. Porodični niz se nastavio u Srđinoj Subotici, gde su počeli sa stomatološkom praksom, a nastavio u Bačkoj Palanci, gdje danas žive u iznajmljenom stanu i imaju privatnu stomatološku ordinaciju. U Subotici su dobili Lazara (11), Anu (10), Nedeljka (8), Nikolu (3) i Đurđiju (3), a Jovan (2), Sava (15 meseci) i Teodor (mjesec dana) su Palančani. Zanimljivo je da su svi rođeni u Novom Sadu, a porodila ih je rođena tetka, mamina sestra Biljana, babica u Betaniji.

Milijana i Srđan kažu da su željeli mnogo dece i da su srećni zbog toga što im se želja ostvarila. Njihov dom ispunjen je redom, radom, učenjem, razgovorima, igrom, a najviše ljubavlju. Naši domaćini kažu da se to vezuje uzročno-posljedično.

– Imamo pet odličnih đaka, kojima naročito dobro idu verbalni predmeti jer kad ih je u kući toliko, mora da bude dijaloga i priče, međusobne pažnje i dobrog uticaja starije djece na mlađe sestre i braću – kaže dr Srđan. Pričaju i o porodičnoj solidarnosti jer od starije djece ne izostaje pomoć roditeljima kad treba skoknuti u samoposlugu, pospremiti stan… A kada treba, Dimitrije i Jovan znaju pričanjem bajki da uspavaju mlađe sestre i braću.

– Ako hoćemo kao nacija da budemo poletniji u svemu, moramo biti mlađi, zbog toga moramo raznim mjerama podržati porodice, posebno one sa više djece – poručili su Adamovići, koji smatraju da sada to nije slučaj i da su porodice sa više djece prepuštene same sebi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender