20. 09. 2020.
Kolike su šanse da vas ubije terorista?

Kolike su šanse da vas ubije terorista?

Kolike su šanse da vas ubije terorista?

Male – sudeći barem po analizi Bi-Bi-Sija…

Napadi džihadista od sredine 2000-ih godina fokusirani su na ranjivost civila u zapadnoevropskim gradovima, ali su šanse da ekstremisti ubiju Evropljanina drastično smanjene tokom protekle četiri decenije, navodi se u analizi Bi-Bi-Sija.

Ako je obavljanje svakodnevnih aktivnosti za mnoge ljude postalo igra na sreću, koje su šanse da čovjek postane žrtva napada i da li se te šanse povećavaju ili smanjuju tokom vremena, upitano je u članku.

Čak je i ETA odustala
Baskijska separatistička organizacija ETA predala je u subotu vlastima Francuske spisak skladišta oružja poslije obećanja da će započeti proces razoružavanja. ETA se pojavila 1959. kao studentski pokret otpora protiv španskog diktatora Fransiska Franka i smatra se odgovornom za smrt 829 osobe u nizu oružanih napada koji datiraju od 1968. godine, a u kojima je više hiljada ljudi povrijeđeno.

Od Drugog svjetskog rata, tri najgora napada na evropskom kontinentu, izuzimajući napade na avione, dogodila su se posljednjih 16 godina.

To su teroristički napad 2004. na željezničku stanicu u Madridu u kojem je poginula 191 osoba, a povrijeđeno 2.000 ljudi, zatim napadi u Parizu novembra 2015. kada je poginulo 130 ljudi, a ranjeno 360, i napad kamionom u Nici, gdje je ubijeno 86 osoba, a povrijeđeno 460.

“Obrazac” napada do 2000. bio je veliki broj incidenata uz mali broj žrtava, dok su sada teroristički napadi u zapadnoj Evropi postali su opasniji, uz više mrtvih, piše BBC.

Iako je broj napada s velikim brojem žrtava drastično povećan, godišnji bilans mrtvih u terorističkim napadima je u velikoj mjeri smanjen, navodi se u analizi.

Tokom 1970-ih i 1980-ih godina godišnji bilans žrtava bio je veći od 150. Od 1990, bio je oko 50, mada su napadi u Parizu i Briselu doveli do naglog povećanja u 2015. i 2016. godini.

Tokom nasilja u Sjevernoj Irskoj, rizik za civile na godišnjem nivou bio je jedan prema 25.000. U Francuskoj je 2015, posebno rizične godine, bio jedan prema 400.000.

Statistika naravno ne može da predstavi cijelu priču, jer postoje značajne razlike između terorista današnjice i onih iz prethodnih generacija, ocjenjuje se u članku.

Tokom 1970-ih godina ekstremisti su bili motivisani ideologijom, uglavnom radikalnim oblikom marksizma i imali su fokus na zvanične ciljeve ili ličnosti visokog profila koje su predstavljale otjelotvorenje kapitalizma. To ne važi u današnjem svijetu u kojem se ogorčeni džihadisti masovnim pokoljem nadmeću za liderstvo u svetom ratu.

Međutim, u smislu statistike, Evropljani se danas ne suočavaju sa većom prijetnjom terorizma u odnosu na prethodnu generaciju, navodi BBC.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender