29. 09. 2020.
Tilerson Rusiji: Birajte, ili mi ili Asad i Iran!

Tilerson Rusiji: Birajte, ili mi ili Asad i Iran!

Tilerson Rusiji: Birajte, ili mi ili Asad i Iran!

Američki šef diplomatije Reks Tilerson izdao je ultimatum Rusiji, pozivajući je da odabere stranu: ili SAD i njene saveznike, ili Siriju, Iran i Hezbolah, prenosi agencija AP.

Tilerson je pred put u Moskvu rekao da “nije jasno da li je Rusija neozbiljno shvatila svoju obavezu da se iz Sirije ukolni hemijsko naoružanje ili je prosto bila nesposobna da to uradi”.
– Razlika i nije toliko bitna za one koji su sada mrtvi. Ono što je sada od ključnog značaja je da sada nikako ne dozvolimo da se sličan zločin ponovi – rekao je Tilerson.

Njegova izjava je stigla samo nekoliko minuta nakon što je iz Kremlja poručeno da su odnosi SAD i Rusije “najteži” od završetka Hladnog rata.

– Mi želimo da oslobodimo narod Sirije od patnje. Rusija može da bude dio te budućnosti i može da igra značajnu ulogu. Ili može da održi svoje savezništvo sa ovom grupom, ali mislimo da to dugoročno neće ići u korist ruskih interesa – kaže Tilerson.

Trampov državni sekretar, koga su mediji prije imenovanja opisivali kao “ruskog čovjeka”, poručio je da je Asad izgubio legitimitet.

– Svima je jasno da se vladavina porodice Asad bliži kraju. Pitanje je kako će se sve završiti i zato je pitanje tranzicije veoma važno za našu poziciju prema trajnosti i stabilnosti unutar ujedinjene Sirije – rekao je Tilerson.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender