22. 09. 2020.
Tegeltija: Savjet ministara BiH – zarobljenik političkih odnosa

Tegeltija: Savjet ministara BiH – zarobljenik političkih odnosa

Tegeltija: Savjet ministara BiH – zarobljenik političkih odnosa

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je večeras da je Savjet ministara BiH zarobljenik političkih odnosa, prije svega između Bošnjaka i Hrvata, a da su ministri iz Srpske, nažalost, prihvatili da budu dio tog nesporazuma.

Tegeltija je ocijenio da Savez za promjene treba da definiše svoj status u Savjetu ministara BiH, jer ima lošu poziciju i ne vodi dovoljno računa o interesu Republike Srpske.

On je dodao da Savez za promjene ima problema sa koalicionim partnerom na nivou BiH koji se, očigledno, potcjenjivački odnosi prema njemu, te da te probleme Savez pokušava prenijeti u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Tegeltija je rekao za Radio-televiziju Republike Srpske da Savez za promjene nije prihvatio zaključak Narodne skupštine da predstavnici Srpske učestvuju u zajedničkim institucijama kada je to u interesu Srpske, dok SNSD to poštuje.

On je objasnio da su poslanici i delegati SNSD-a i DNS-a nedavno ušli u parlament BiH iz dva razloga – jer je bilo riječi o pitanjima od interesa za Republiku Srpsku i da sačuvaju obraz BiH.

“Kakve poruke šaljemo o BiH u trenutku kada ne možemo ispoštovati svoje dvije obaveze? Kakve šaljemo poruke, ne prema Međunarodnom monetarnom fondu, nego i prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, prema Svjetskoj banci i ostalim kreditorima”, upitao je Tegeltija.

On je istakao da SNSD oduvijek čuva obraz BiH čiji evropski put nikada nije bio ugrožen zbog ove stranke, te da Vlada Republike Srpske ispunjava sve obaveze.

“SNSD neće blokirati Reformsku agendu i zbog toga smo se pojavili. Naše insistiranje nije da ne učestvujemo u radu, već da se na dnevni red parlamenta BiH stave sva otvorena pitanja”, poručio je Tegeltija i dodao da u Srpskoj nema nijednog pitanja koje nije na dnevnom redu.

On je naveo da ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak treba da posloži prioritete u svom radu i da nije logično da se prvo bavi Predstavništvom Srpske u Izraelu, a ne ambasadorom koji članu Predsjedništva BiH otvara poštu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender