20. 09. 2020.
Zbog Pravilnika donirani kamioni ‘skeniraju’ prašinu umjesto robe na granici

Zbog Pravilnika donirani kamioni ‘skeniraju’ prašinu umjesto robe na granici

Zbog Pravilnika donirani kamioni ‘skeniraju’ prašinu umjesto robe na granici

Gotovo tri godine navršile su se otkada je Vlada Kine donirala Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH) dva specijalizovana skener kamiona za kontrolu robe, a koji zbog brojnih pravnih začkoljica ni dan-danas ne služe svrsi, već bukvalno propadaju.

Iako se pretpostavljalo da su uslovi za početak rada ispunjeni još početkom godine, a što su nam tada najavili i iz UIO BiH, proces u vezi sa stavljanjem u funkciju opreme vrijedne deset miliona maraka, kako stvari stoje, ni izbliza nije završen.

Glavobolju Upravi zadaje Pravilnik o notifikaciji i autorizaciji djelatnosti s izvorima jonizirajućeg zračenja, a koji ovu opremu svrstava u prvu kategoriju uređaja koji proizvode zračenje i koji na osnovu toga podliježu postupku licenciranja za djelatnost posjedovanja i korištenja izvora jonizirajućeg zračenja.

Na osnovu ovog pravilnika, UIO BiH je bila u obavezi da Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) dostavi hrpu dokumentacije za koju nije završila odgovarajuće procedure.

To se, prije svega, odnosi na imenovanje odgovornih osoba, donošenje programa za zaštitu od zračenja i uputstva u slučaju vanrednog događaja, a koji su u proceduri.

“Uprava za indirektno oporezivanje je odredila dva kandidata koji ispunjavaju uslove da obavljaju navedene poslove. Naime, kandidat koji treba da bude predložen treba da je u stalnom radnom odnosu u UIO i sa završenim fakultetom tehničkog ili prirodno-matematičkog smjera i treba da potpiše saglasnost da bude predložen i imenovan. Postupak je u toku.

Formirana je komisija UIO za izradu normativnih akata, nakon čega će se predmetni dokumenti dostaviti Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, čime bi se ispunili svi uslovi za licenciranje djelatnosti s izvorima jonizirajućeg zračenja koje predviđaju propisi”, rekli su nam u Upravi.

Dodaju kako je do sada 16 njihovih službenika koji posjeduju sertifikate o osposobljenosti za rad s izvorima zračenja, a koje izdaje proizvođač, prošlo ljekarske preglede i zaduženi su dozimetrima koji se jednom mjesečno šalju na očitavanje u Zavod za javno zdravstvo FBiH.

“Za tri izvora jonizirajućeg zračenja dobijeni su sertifikati o radijacijskoj sigurnosti za izvor i prostor. Takođe, UIO je u saradnji s kineskim instruktorima organizovala specijalističku obuka za trideset šest službenika UIO za praktično osposobljavanje za rad s mobilnim skenerom. Obuka se realizuje u tri grupe po dvanaest službenika po pet radnih dana u aprilu 2017. godine”, rekli su u Upravi.

Podsjećamo, “Nezavisne” su prve pisale o ovom nesvakidašnjem slučaju nakon čega su se stvari koliko-toliko pomjerile sa mrtve tačke.

Donirana vozila omogućavaju da se detaljno izvrši pregled vozila na granici i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima, bez ulaska u ta vozila, jednostavnim prolaskom vozila pored skenera.

Prema planu, vozila je trebalo da budu locirana na najfrekventnijim carinskim ispostavama u Sarajevu i Gradišci, a s obzirom na to da je riječ o mobilnim skener vozilima, trebalo je često da budu korištena za provjere teretnih vozila i kontejnera na raznim mjestima širom BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender