21. 09. 2020.
Srbi i Jevreji ne idu na formalnu komemoraciju u Jasenovac

Srbi i Jevreji ne idu na formalnu komemoraciju u Jasenovac

Ambasador Izraela: Ako Livne bude u Gradini, ja ne dolazim

Slika o radu Predstavništva RS u Izraelu i dalje je nejasna. Dok Milorad Dodik danas staje u odbranu Aria Livnea i tvrdi da zna ko iza te priče stoji, iz Izraela poručuju da je, upravo zbog Livnea, sporan čak i njihov dolazak na komemoraciju u Gradini.

Priču o Predstavništvu Srpske u Izraelu zakuvao je bliski saradnik ministra odbrane Izraela – tvrdi predsjednik Republike. Milorad Dodik poručuje da je Aleksandar Nikolić odgovoran za skoro pa diplomatski skandal, jer je, tvrdi, zajedno sa Igorom Crnatkom, neosnovano osuo paljbu po šefu Predstavništva, Arie Livneu.

Iako je iz Ministarstva inostranih poslova Izraela juče stigao zvaničan dopis u kome piše da je Predstavništvo u Jerusalimu ugašeno 31. decembra 2013. godine, Dodik tvrdi da to nije istina.

“U tom predstavništvu se pojavio, i tamo je radio jedno vrijeme, jedan tip koji se zove Saša, koji je imao dosta velike ambicije u nekom pogledu. Pošto mu je vjerovatno bilo predugo čekati da preuzme funkciju šefa Predstavništva u Izraelu, počeo je da osporava bilo kakav rad”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik tvrdi da je Nikolić, dok je radio u Predstavništvu RS, ostvario kontakte s ljudima iz izraelskog Ministarstva inostranih poslova, koji su ga sada podržali u priči da ta institucija ne postoji.

Predsjednik RS poručuje da Nikolić, ruku pod ruku sa ministrom inostranih poslova BiH, pokušava da diskredituje Aria Livnea. Dok Dodik smatra da je Livne za Republiku Srpsku uradio mnogo više nego Crnadak, šef PDP-a staje u odbranu stranačkog kolege. Branislav Borenović poručuje da Dodik samo pokušava da zamaskira, kako kaže, još jednu pljačku republičkog budžeta.

“Gdje su pare, Milorade? Da li je u RS na djelu jedna nova vrsta mafijaškog organizovanja, koju možemo slobodno nazvati – budžetska mafija? Jer, kako to drugačije tumačiti? Ako ne postoji Predstavništvo RS u Izraelu, gdje je onda završio novac”, pita Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose RS ranije su rekli da se za rad Predstavništva Srpske u Jerusalimu izdvaja 240.000 maraka godišnje. U istom pismu, u kojem su izjavili da ta institucija ne postoji, Izraelci tvrde da je, umjesto nje, Livne registrovao svoju firmu, i da je to, što se njih tiče, čovjek s kojim ne žele da borave u istoj prostoriji, čak ni u Gradini.

“Njegova ekselencija, Boaz Rodkin, učestvovaće na komemoraciji u Donjoj Gradini. Pored toga, gospodin Rodkin imaće zvanične sastanke u Banjaluci. Obavještavamo Vas da Ministarstvo inostranih poslova Izraela traži da gospodin Livne ne prisustvuje tim sastancima. Molimo Vas da se pobrinete da sve relevantne institucije budu obavještene o našem zahtjevu”, ističe se u dopisu Ambasade Izraela u BiH.

Dodik odgovara da je izraelski ambasador dobrodošao na komemoraciji u Gradini. Tamo će mu, kaže, sve objasniti do tančina. Nije precizirao da li će i Livne, uprkos izraelskom zahtjevu, biti na komemoraciji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender