01. 10. 2020.
Medvjed opustošio štale kod Kneževa

Medvjed opustošio štale kod Kneževa

Medvjed opustošio štale kod Kneževa

U selu Bokani kod Kneževa strah među mještane proteklih dana posijao je medvjed koji je u potrazi za hranom opustošio štale, zaklao jagnjad, krmaču i kokoške, a zvijer u svoje pohode ide i danju i noću.

Medvjed je juče ujutro iza sebe ostavio pravu pustoš u štali domaćina Milana Ćelića.

– Kada sam ustao imao sam šta da vidim. Prozor na štali je bio izvaljen, a unutra nisam zatekao troje jagnjadi i krmaču. Shvatio sam da je medvjed provalio pred zoru, a ja sam ga dugo u noć čekao ispred štale. Čekao bih zvijer do jutra, ali je poslije ponoći baš zahladilo, pa sam ušao u kuću. On je to iskoristio i napravio belaj – priča Milan Ćelić i dodaje da je šteta na njegovom imanju oko hiljadu maraka.

Ćelić kaže da je pratio tragove i oko 50 metara udaljenosti od štale ugledao je medvjeda kako sjedi pored zaklane krmače.

– Sjedio je mirno i jeo, a kada me ugledao krenuo je prema šumi. Bio je ogroman i za svojih 60 godina nisam vidio toliku zvijer – priča Ćelić i dodaje da su u štali bile još tri krave, nekoliko svinja i ovaca, ali oni su netaknuti.

Ovo nije prvi put da mu mukom stečeno imanje razori medvjed.

– Prije desetak godina mi je potpuno uništio voćnjak i više puta je jeo ovce. Zbog tog voćnjaka sam godinama na sudu, jer ne mogu naplatiti štetu i resorno ministarstvo mi duguje više od 3.000 KM. Sada sam opet zvao komisiju za procjenu štete, ali sumnjam da ću išta dobiti – rekao je Ćenić i dodao da ima velikog psa tornjaka kojeg juče cijeli dan nije mogao pronaći, jer se uplašio medvjeda i pobjegao daleko od kuće.

Njegovog prvog komšiju Đorđu Ćelića zadesila je slična sudbina noć ranije kada je medvjed pojeo 21 kokošku.

– Razorio mi je sav kokošinjac, jer je ušao s krova. Iza sebe je ostavio samo dvoje jaja, jednu zgaženu koku i nešto malo perja – priča ovaj razočarani čovjek.

Kaže da je medvjed u njegovom kokošinjcu bio i juče ujutro ali kako ništa nije našao, preselio se u komšijinu štalu.

– Problem je to što je zapadao veliki snijeg i vjerovatno su oni gladni, pa se spuštaju do kuća. Viđamo ih i tokom dana i uopšte se ne plaše ljudi. Večeras ćemo opet dežurati, jer strahujem za krave i telad od kojih živim – priča Ćelić i dodaje da mu je prije nekoliko dana snijeg uništio i voće.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Čemernica” iz Kneževa Drago Popović kaže da pojava medvjeda nije ništa čudno, s obzirom na to da je to kraj vrlo bogat ovom divljači.

– Medvjedi na području Kneževa su rasprostranjeni u velikom broju, jer je ovo šumovit i miran kraj. Nema mnogo ljudi i stoke da ih uznemirava, a sada tokom proljeća su u potrazi za hranom – pojašnjava Popović.

Naglašava da odstrel medvjeda ne dolazi u obzir, jer se radi o zakonom zaštićenoj životinji.

Vukovi zaklali deset ovaca
U selu Loznici kod Višegrada u noći sa subote na nedjelju vukovi su zaklali deset ovaca u štali Želimira Đurića Bimbe.

– Začuli smo lavež pasa i kad smo došli do štala imali smo šta da vidimo. Šest ovaca, među kojima je bilo i troje jagnjadi, bilo je zaklano, a četiri nismo mogli da pronađemo – ispričao je Đurić i dodao da je još jedna ovca povrijeđena, te da je pitanje da li će preživjeti.

Da su vukovi u pitanju potvrdio je i veterinar Neđo Ilić, koji je pregledao zaklane ovce. Napadi vukova na stoku u ovom selu dešavali su se i ranije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender