27. 09. 2020.
Haradinaj traži da se prekine dijalog sa Srbijom

Haradinaj traži da se prekine dijalog sa Srbijom

Haradinaj: Zahtjev Srbije za izručenje direktan poziv na rat

Ramuš Haradinaj, nekadašnji vođa OVK koji u Francuskoj čeka odluku suda da li će biti izručen Srbiji koja ga tereti za ratne zločine, izjavio je da zahtjev Srbije za njegovo izručenje predstavlja “direktan poziv na rat”.

“Ovo je direktan poziv na rat. Ako neko ima problem da to razumije ili je kukavica ili odbija da se suoči sa realnošću”, rekao je Haradinaj u intervjuu za televiziju KTV.

On tvrdi i da je lažna izjava francuskog ambasadora u Prištini prošle nedjelje da mu se sudi na osnovu novih dokaza.

“On (francuski ambasador) je lagao zato što je Beograd njega takođe lagao”, tvrdi Haradinaj, prenosi Gazeta express.

Haradinaj je uvjeren da će francuske vlasti u četvrtak odbaciti zahtjev Srbije za njegovo izručenje, na osnovu dokaza predstavljenih na prethodnom ročištu.

On smatra i da je odluka da ne smije da napusti Francusku do konačne odluke suda u Kolmaru, imala za cilj da se “drži podalje” od procesa odlučivanja.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija, a Apelacioni sud u Kolmaru trebalo bi u četvrtak da saopšti odluku o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender